Угорщина та Словаччина проти виділення Україні 50 млрд євро від ЄС – Politico

Читать на русском
Прем'єр Угорщини та Словаччини на зустрічі лідерів Євросоюзу виступили проти довгострокового фінансування України у розмірі 50 млрд євро.
Віктор Орбан та Роберт Фіцоtwitter.com/PM_ViktorOrban

Прем'єр-міністри Угорщини та Словаччини Віктор Орбан та Роберт Фіцо на зустрічі лідерів Євросоюзу у четвер виступили проти пакету допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро.

Про це із посиланням на дипломата повідомляє Politico.

ЄС відстає від плану постачання боєприпасів Україні – BloombergЄвросоюз зобов'язався постачати Україні артилерійські снаряди протягом 12 місяців, проте цей план виконано лише на 30%.

За словами співрозмовника, Орбан виступає проти допомоги Україні, стверджуючи, що «підтримка ЄС не працює». Фіцо не підтримує виділення коштів через «занепокоєння корупцією» в Україні.

Внесення змін до бюджету Євросоюзу потребує підтримки всіх 27 країн-членів. Раніше Брюссель сподівався переконати Угорщину відмовитись від свого вето, розморозивши частину коштів для країни. Але зараз з'явився другий «головний біль» – словаки. Рішення про оновлення бюджету блоку має бути прийнято до кінця року, щоб забезпечити постійну підтримку України.

Нагадаємо, на початку жовтня Європейський парламент підтримав перегляд бюджету, що передбачало створення нового фонду допомоги Україні на 50 млрд євро.

Угорщина запропонувала вдвічі скоротити цей пакет допомоги. На думку уряду прем'єра Віктора Орбана, «поки що буде достатньо і цього».

Крім того, Угорщина блокує рішення ЄС щодо виділення Україні 500 млн євро військової допомоги. Орбан хоче з цього питання прямих переговорів із українською стороною.

Новий прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо також не підтримує військову допомогу Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: