Угорщині не вдасться заблокувати пакет допомоги Україні на 50 млрд євро – єврокомісар

Читать на русском
Угорський уряд не зможе заблокувати рішення щодо надання Україні пакету фінансової допомоги на 50 млрд євро від ЄС. Про це заявив єврокомісар з питань бюджету та адміністрування Йоганнес Ган.
Йоганнес ГанФото: Getty Images

Угорський уряд не зможе заблокувати рішення щодо надання Україні пакету фінансової допомоги на 50 млрд євро від ЄС.

Про це заявив єврокомісар з питань бюджету та адміністрування Йоганнес Ган, його цитує телеканал FREEДОМ.

У Орбана погрожують заблокувати початок переговорів щодо вступу України в ЄСВ Угорщині погрожують заблокувати початок переговорів ЄС з Україною щодо вступу. Все через вимоги до мовного закону.

За його словами, Угорщина зараз навряд чи здатна шантажувати ЄС, оскільки сама потребує фінансування.

Ган нагадав, що ще рік тому Європарламент оголосив, що Угорщина тимчасово не може вважатися функціональною демократією через дії уряду Віктора Орбана. У зв'язку з цим ЄС заблокував фінансування країни на суму 22 млрд євро.

Єврокомісар зазначив, що Будапешт за рік досяг «певного прогресу», однак для відновлення траншів фіндопомоги цього все одно недостатньо. Він також вважає, що Угорщина не зможе постійно користуватися необхідністю одноголосного голосування, оскільки в Єврокомісії є спосіб прийняти потрібні рішення в обхід Угорщини.

«Думаючи про Україну, ми можемо знайти рішення для 26 країн, але це складніше», - заявив Ган, додавши, що Будапешт також має бути зацікавлений «у більшій кількості грошей для захисту кордонів».

Нагадаємо, що на початку жовтня Європарламент підтримав виділення Україні 50 млрд євро. Згідно з планом, кредитні кошти виділятимуться протягом наступних 4 років.

Угорщина ж запропонувала вдвічі скоротити цей пакет допомоги. На думку уряду прем'єра Віктора Орбана, «поки що буде достатньо і цього». А наприкінці жовтня ЗМІ повідомили, що Будапешт за підтримки Словаччини взагалі виступив проти пакету допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: