Як голосували за відкриття е-декларацій нардепи, яких підозрювали у недостовірному декларуванні

Читать на русском

Верховна рада повернула обов'язкове електронне декларування для депутатів та чиновників, але з «хитрою» поправкою – ще щонайменше рік реєстр буде закрито (якщо на законопроєкт не буде накладено вето), а значить журналісти та суспільство не побачать, які статки за час війни нажили ті ж самі нардепи. У той же час, за останній рік, за підрахунками «Слово і діло», 10 народних обранців отримали підозри за недостовірне декларування. Хто саме та їхня позиція під час вчорашнього голосування – на інфографіці.

З 10 народних депутатів, підозрюваних у недостовірному декларуванні, 7 є членами фракції «Слуга народу».

Ганну Колісник звинуватили в тому, що вона не внесла до декларації-2020 інформацію про дві квартири в Києві, частку в нежитловому приміщенні в Харкові та авто – на 4,4 млн гривень. Суд визнав її винною та призначив штраф у розмірі 44,2 тис грн, але від покарання її звільнили у зв'язку із закінченням термінів давності.

Депутатка утрималася під час голосування за правку про негайне відкриття реєстру та не голосувала за законопроєкт про відновлення е-декларування.

Володимир Гевко у декларацію-2020 не вніс відомості про оренду житла у центрі Києва вартістю понад 3,7 млн грн, а також занизив суму коштів на депозиті. Але суд звільнив його від відповідальності у зв'язку з каяттям.

Вчора Гевко голосував і за важливу поправку, і за весь законопроєкт в цілому.

Максим Пашковський не вказав у декларації за 2020 рік оренду квартири, що за рік коштувало йому близько 2 млн грн. Вищий антикорупційний суд звільнив його від відповідальності. Депутат підтримав законопроєкт та, зокрема, негайне відкриття реєстру декларацій.

Маргарита Шол не вказала у декларації-2020 дані про оренду квартири на столичному Печерську вартістю близько 5 млн грн. Її справу було закрито через закінчення строків давності. Шол підтримала відновлення е-декларування, але не голосувала за публічність реєстру.

Аналогічно проголосував її колега по фракції Юрій Камельчук, який у декларації-2020 не вказав оренду квартири у Києві вартістю понад 3,6 млн грн, а також непогашений кредит на суму понад 48,9 тис. доларів. Від відповідальності він також був звільнений.

Сергій Нагорняк не задекларував за 2020 рік автомобіль Lexus вартістю майже 1,9 млн грн. Антикорупційний суд звільнив його від відповідальності через закінчення строків давності, а вчора нардеп голосував і за відкриття реєстру декларацій, і за законопроєкт в цілому.

Справа Ольги Саладухи була закрита через її каяття: за 2020 рік вона не задекларувала недобудований будинок вартістю майже 3,18 млн грн на своїй земельній ділянці. Вчора депутатка була відсутня на голосуванні щодо декларування.

Член фракції «Батьківщина» Михайло Волинець не взяв участі у голосуванні. Навесні Антикорупційний суд звільнив його від відповідальності за недостовірне декларування: він не вказав за 2020 рік дані про доходи та автомобіль людини, з якою разом проживав, а також не вніс дані про автомобіль, яким користувався. Загальна сума активів склала понад 1,79 млн грн.

Ірина Констанкевич із групи «За майбутнє» у декларації-2020 не вказала орендовану в Києві квартиру (2,5 млн грн), але вирок (штраф 44,2 тис. грн та заборона обіймати державні посади протягом року) їй скасували через закінчення строків давності. Учора нардепка голосувала за правку та законопроєкт.

Артура Герасимова з «Європейської солідарності» визнали винним у недостовірному декларуванні: за 2020 рік він не вказав будинок та паркомісце в Іспанії вартістю 228 тис. євро, а також активи в одному з українських банків. Суд призначив йому штраф у розмірі 51 тис. грн та стягнув 55 тис. грн за проведення експертизи. Але від покарання його звільнили через закінчення строків давності.

Герасимов підтримав негайне відкриття реєстру декларацій та відновлення декларування загалом.

Нагадаємо, на інфографіках «Слово і діло» можна подивитися, як усі парламентські фракції та групи голосували за законопроєкт про декларування та за скандальну поправку про реєстр.

Раніше наші аналітики підрахували, що час повномасштабної війни підозри отримали понад 40 нардепів різних скликань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: