НАЗК проситиме Зеленського ветувати законопроєкт про покарання за несвоєчасне подання декларацій

Читать на русском
У законопроєкті про покарання за несвоєчасне подання декларацій чиновниками опинилася низка суперечливих норм. НАЗК проситиме Зеленського накласти вето.
Фото: УНІАН

Національне агентство із запобігання корупції проситиме президента Володимира Зеленського накласти вето на законопроєкт №9587-Д про покарання за несвоєчасне подання декларацій чиновниками.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

НАЗК відкрило доступ до Реєстру корупціонерів: скільки людей внесено до спискуСтаном на 5 вересня до реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення, внесли вже 46 тисяч громадян. Про це заявив керівник НАЗК.

На думку Агентства, у законопроєкті «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інші закони України щодо вдосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», ухваленому вчора, депутати підтримали низку суперечливих норм.

Тому НАЗК проситиме Зеленського накласти на законопроєкт вето, щоб він повернувся на повторний розгляд до Верховної Ради.

Так, у законопроєкті підтримано норму, згідно з якою чиновник, який вніс свідомо недостовірні відомості до декларації на суму до 1,3 млн грн, у разі сплати штрафу не потрапляє до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні чи пов'язані з корупцією правопорушення. «Такі зміни мають лише одну мету – сприяти приховуванню інформації про статки державних службовців, які після сплати штрафу у розмірі від 17 000 до 42 500 грн залишатимуться на своїй посаді і не отримуватимуть жодних обмежень на доступ до державної служби надалі», – зазначили у НАЗК.

Також підтримано норму, через яку дані Реєстру будуть приховані від громадян шляхом не внесення відомостей про осіб, притягнутих до дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційних чи пов'язаних з корупцією правопорушень, а також видалення більшості відомостей, що вже є.

Нагадаємо, вчора Верховна рада також ухвалила законопроєкт щодо відновлення електронного декларування для посадових осіб. Однак правку про негайне відкриття реєстру декларацій було провалено.

Згодом голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія розповів, чому Рада залишила реєстр декларацій закритим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: