Арахамія розповів, чому Рада залишила реєстр декларацій закритим

Читать на русском
Верховна Рада не стала відкривати реєстр декларацій у зв'язку з проханням чиновників із прифронтових регіонів. Про це повідомив народний депутат від Слуги народу Давид Арахамія.
Фото: Укрінформ

Верховна Рада не стала відкривати реєстр декларацій у зв'язку з проханням чиновників із прифронтових регіонів.

Про це повідомив народний депутат від «Слуги народу» Давид Арахамія у Telegram.

Е-декларування під час війни: чому скасували обов'язок чиновників та як тепер намагаються повернутиЕ-декларування під час повномасштабної війни – під час воєнного стану держслужбовці не зобов'язані подавати е-декларації. Але відновити процес закликають міжнародні партнери та громадські організації.

За його словами, норма закритості реєстру виникла на прохання декларантів місцевих громад, які проживають на прифронтових територіях та родичі яких можуть перебувати у небезпеці.

«Тому й виник такий гібридний формат декларування. Це ніяк не заважає уповноваженим органам, що перевіряють, виконувати свою роботу», – стверджує Арахамія.

Він визнав, що таке рішення парламенту сподобалося не всім. Однак у законі про поновлення декларування є і «запобіжники».

Так, Арахамія повідомив, що за рік весь реєстр буде автоматично відкритий. Крім того, у законі буде прописано, що декларант може добровільно відкрити свою декларацію для всіх людей, а не лише для органів контролю.

«Ми з керівництвом парламенту першим подаватимемо такі листи до НАЗК з проханням зробити наші декларації публічними. Це є політична відповідальність кожного декларанта», – написав депутат.

Нагадаємо, сьогодні Рада ухвалила в цілому законопроєкт про поновлення електронного декларування для посадових осіб. Водночас, Рада провалила правку №371 про негайне відкриття декларацій чиновників – вона набрала всього 199 голосів.

Детальніше про норми законопроєкту можна дізнатись у публікації «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: