Рада ухвалила закон про відновлення е-декларування, але провалила важливу правку

Читать на русском
Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування для посадових осіб. Водночас парламент провалив правку №371 про негайне відкриття декларацій чиновників.
Фото: 24tv.ua

Верховна Рада України у вівторок, 5 вересня, прийняла в цілому законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування для посадових осіб.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Е-декларування під час війни: чому скасували обов'язок чиновників та як тепер намагаються повернутиЕ-декларування під час повномасштабної війни – під час воєнного стану держслужбовці не зобов'язані подавати е-декларації. Але відновити процес закликають міжнародні партнери та громадські організації.

Документ підтримали 329 парламентарів. Водночас, Рада провалила правку №371 про негайне відкриття декларацій чиновників – вона набрала всього 199 голосів.

Железняк уточнив, що три інші правки парламент все ж таки погодив. Йдеться про такі положення:

  • правку №1, яка уточнює перелік посадових осіб юридичної особи публічного права, які підпадають під антикорупційне законодавство;

  • правку №246 – про те, що якщо вказали майно в одному розділі, а не вказали в іншому, то це не вважається злочином;

  • правку №277 – якщо майно декларується кілька років і його вже раз перевірили, його не можна повторно перевіряти.

«Не впевнений, що це зарахують за виконання одного зі структурних маяків МВФ. Через норму про закриті на рік декларації. Ну і буде проблема через щойно прийнятий 9587д про зміни до КУАП щодо декларацій», – написав нардеп.

Железняк зазначив, що з цієї причини президент Володимир Зеленський, найімовірніше, накладе вето на законопроєкт №9534.

Варто зазначити, що Верховна Рада заморозила обов'язкове декларування в березні минулого року. Згідно з вимогами Міжнародного валютного фонду, Україна мала відновити е-декларування ще до 1 серпня.

Детальніше про норми законопроекту можна дізнатись у публікації «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: