Хто з колишніх та чинних нардепів за час повномасштабної війни отримав підозру і за що

Читать на русском

За останні дні правоохоронці повідомили про підозру у державній зраді одразу трьом одіозним колишнім та нинішнім нардепам – Олександру Пономарьову, Євгену Мураєву та Вадиму Рабіновичу. Загалом за час повномасштабної війни, за підрахунками «Слово і діло», підозри у держзраді, шахрайстві, недостовірному декларуванні, хабарництві та інших злочинах отримали понад 40 депутатів різних скликань.

Половина нардепів, яких підозрюють у злочинах, засідають чи засідали у парламенті дев'ятого скликання (інфографіки нижче).

Підозри в державній зраді за час повномасштабної війни вручили Олегу Волошину, Іллі Киві (а також у посяганні на територіальну цілісність України; діях, спрямованих на повалення конституційного ладу; пропаганді війни та недостовірному декларуванні), Ренату Кузьміну, Вадиму Рабіновичу, Олександру Пономарьову, Андрію Деркачу, Олексію Ковальову. Усіх, крім Пономарьова та Деркача, вже достроково позбавили мандата. Ковальова було вбито в окупованій Херсонській області.

У декларуванні недостовірної інформації за час великої війни запідозрили Михайла Волинця, Володимира Гевка, Артура Герасимова, Юрія Камельчука, Ірину Констанкевич, Наталю Королевську (вже позбавили мандата), Ганну Колісник, Ольгу Саладуху, Максима Пашковського, Маргариту Шол.

Нардепу Сергію Олексієву повідомили про підозру у шахрайстві: за даними слідства, він обманним шляхом заволодів 50 тисячами доларів громадянина Німеччини в обмін на нібито вирішення питання про надання статусу біженця.

Дмитра Ісаєнка підозрюють у зловживанні службовим становищем: правоохоронці викрили його на спробі незаконно заволодіти землею та майном Державного будівельного комбінату.

Людмилі Марченко повідомили про підозру у зловживанні впливом. Разом зі своєю помічницею, як вважає слідство, вона за гроші допомагала отримати дозвіл на виїзд за кордон через систему «Шлях».

Олександр Трухін, який до повномасштабної війни став учасником скандальної ДТП, вже встиг отримати і підозру, і вирок, і втратити мандат – через пропозицію хабаря посадовцю.

Крім того, підозри з 24 лютого минулого року оголосили близько двом десяткам колишніх депутатів.

Підозри в злочинах, пов'язаних з національною безпекою – державна зрада, колабораційна діяльність, допомога агресору, виправдання або заперечення російської агресії тощо – отримали Євген Балицький (очолив окупаційну адміністрацію Запорізької області), В'ячеслав Богуслав , Євген Мураєв, Володимир Олійник, Володимир Сальдо (глава окупаційної адміністрації Херсонської області), Дмитро Святаш, Олег Царьов, Володимир Сівкович, Павло Тищенко.

У зловживанні владою чи службовим становищем підозрюють Валерія Пацкана, Олександра Грановського.

Підозри, пов'язані з отриманням чи пропозицією хабара, оголосили Роману Насірову, Сергію Скуратовському (і ще за іншими статтями), Миколі Мартиненку, Максиму Микитасю.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, хто з відомих посадових осіб після 24 лютого отримав підозру у державній зраді та пособництві.

Також ми склали рейтинг найбільших застав, визначених під час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: