Повернення е-декларування: як у Раді голосували за законопроєкт та правку про відкриття реєстру

Читать на русском

Верховна рада ухвалила законопроєкт про відновлення обов'язкового електронного декларування для депутатів та чиновників, яке було призупинено на початку повномасштабної війни, а тепер є однією з вимог міжнародних партнерів. Рішення депутатів можна було б назвати успіхом, якби не одне «але»: реєстр декларацій ще щонайменше рік буде закритим для журналістів та громадськості, якщо президент не ветує законопроєкт. На інфографіках «Слово і діло» можна подивитися, як парламентські фракції та групи голосували за законопроєкт та за скандальну поправку про реєстр.

У другому читанні та в цілому законопроєкт про відновлення обов'язкового е-декларування підтримали 329 народних депутатів, один виступив проти (Дмитро Микиша зі «Слуги народу»), один – утримався (Георгій Мазурашу, «Слуга народу»), 17 – не голосували.

Фракція «Слуга народу» підтримала законопроєкт 216 голосами. Один депутат був «проти», один – утримався, 5 – не голосували, 12 – були відсутні.

У «Європейській солідарності» 20 депутатів голосували «за», решта були відсутні.

У «Батьківщині» більше половини членів фракції або були відсутні, або не голосували, зокрема Юлія Тимошенко. «За» виступили 9 депутатів.

Група «Платформа за життя та мир» виступила «за» майже у повному складі, лише один депутат був відсутній. «Голос» дав за законопроєкт 14 голосів, один депутат не голосував та 5 були відсутні.

У групі «Довіра» 16 із 18 нардепів голосували «за». У групі «Відновлення України» 9 депутатів були відсутні або не голосували, 8 виступили «за».

У «За майбутнє» поновлення декларування підтримали 9 членів групи, 2 – не голосували, 6 – були відсутні.

Із позафракційних народних депутатів 16 голосували «за», 2 – не голосували, 6 – були відсутні.

Поправка №371 до законопроєкту про негайне відкриття реєстру декларацій набрала лише 199 голосів. Два депутати виступили проти поправки (знов Микиша та Микола Тищенко), 29 – утрималися, 87 – не голосували.

117 «слуг народу» виступили за негайне відкриття реєстру, один – «проти», 18 – утрималися (наприклад, Данило Гетманцев), 55 – не голосували, 44 – були відсутні (у тому числі голова фракції Давид Арахамія).

У фракції «Європейська солідарність» більшість депутатів підтримали поправку, 5 – були відсутні. Також за відкриття реєстру виступила більшість депутатів із «Голосу», групи «Платформа за життя та мир».

У «Батьківщині» лише 5 нардепів підтримали поправку, 8 – не голосували, 11 – були відсутні.

У групі «Довіра» було 7 голосів «за», 3 особи утрималися, 6 – не голосували та 2 – були відсутні.

У групі «За майбутнє» за поправку проголосували 8 депутатів, один – утримався, 2 – не голосували, 6 – були відсутні. У групі «Відновлення України» лише один депутат проголосував за негайне відкриття реєстру декларацій.

Серед позафракційних 7 депутатів голосували за, один – «проти», 3 – утрималися, 6 – не голосували, 7 – були відсутні.

Нагадаємо, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія розповів, чому Рада залишила реєстр декларацій закритим.

Що передувало ухваленню законопроєкта про поновлення е-декларування, можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: