Зеленський відповів на петицію про позбавлення нардепа Бойка звання Героя України

Читать на русском
Зеленський доручив Шмигалю вивчити питання щодо позбавлення нардепа Юрія Бойка звання Герой України та проаналізувати наявність підстав для застосування персональних обмежувальних заходів.

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію із проханням негайно позбавити народного депутата Юрія Бойка звання «Герой України». Зеленський доручив прем'єр-міністру вивчити питання та проаналізувати наявність підстав для застосування проти Бойка персональних обмежувальних заходів.

Відповідь оприлюднено на сайті президента.

«В умовах повномасштабної війни України з російською федерацією, в той час, коли на фронті гинуть сотні кращих синів щодня, вимагаємо позбавити високого звання «Герой України» Бойка Юрія Анатолійовича, лідера забороненої проросійської партії ОПЗЖ та колишнього члена Партії регіонів, оскільки таким чином ми нівелюємо значимість цієї нагороди, фактично прирівнюючи між собою Героїв, що захищають незалежність нашої країни з тими, хто робив усе, щоб ця незалежність зникла, працюючи в інтересах і на догоду кату путіну», – йдеться у тексті петиції.

Хто з народних депутатів прогуляв усі засідання Ради після 24 лютогоДев'ять народних депутатів прогуляли абсолютно всі засідання Верховної ради з початку повномасштабної війни.

Зеленський відповів, що законодавство передбачає два механізми позбавлення громадянина державної нагороди:

  • за законом «Про державні нагороди України» людину можна позбавити нагороди лише у разі засудження за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом (стаття 16);

  • за законом «Про санкції» – позбавлення державних нагород може бути застосоване як персональна санкція до фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, суб'єктів, які здійснюють терористичну діяльність.

«Інформую, що матеріали, які відповідають визначеним законом підставам для прийняття мною як главою держави законного рішення з порушеного у петиції питання, до Офісу президента не надходили. Водночас я звернувся до прем'єр-міністра України Шмигаля з проханням вивчити порушене у петиції питання, проаналізувати наявність обґрунтованих підстав для застосування персональних обмежувальних заходів щодо Юрія Бойка та поінформувати про результати», – зазначив Зеленський.

Раніше Зеленський доручив Руслану Стефанчуку розглянути пропозицію щодо позбавлення мандату всіх народних депутатів від забороненої партії ОПЗЖ.

Нагадаємо, із інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які проросійські партії заборонили в Україні під час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: