Електронна демократія: менше одного відсотка петицій до президента отримали відповідь

Читать на русском

На сайті Офісу президента вже понад п'ять років працює розділ з електронними петиціями громадян. Щоби звернення розглянув глава держави воно має за три місяці набрати 25 тисяч голосів. Це досить нелегка справа, і станом на сьогодні більше 92% петицій такої підтримки не здобули. «Слово і діло» розібралося докладніше.

З початку президентства Володимира Зеленського на сайті ОПУ зареєстрували 21 тисячу 127 петицій. Більшість (19 тисяч 448 або 92,1%) необхідної кількості голосів для розгляду не набрала. Отримали відповідь президента тільки 77 петицій (0,4%), ще 3 — зараз на розгляді.

Станом на 4 листопада триває збір підписів за 1 тисячу 599 звернень українців.

Зі тих, які розглянув Зеленський, найбільше голосів отримала петиція за його відставку – 60 тисяч 189. У відповідь Зеленський перерахував умови, за яких, згідно з Конституцією, президент може піти. Він також заявив, що не може знехтувати волею 73% виборців, і запропонував парламенту якнайшвидше ухвалити закон «Про імпічмент» (це було ще в червні минулого року).

40 тисяч 879 голосів набрало прохання скасувати і заборонити дистанційну освіту, 35 тисяч 635 голосів – вимога скасувати прийняту НКРЕКП абонплату за транспортування газу, 33 тисячі 228 голосів – петиція за відставку Андрія Богдана з посади керівника ОПУ, 30 тисяч 996 голосів – вимога припинити розгляд законопроєкту №2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху».

На розгляді у президента зараз лежать петиції з проханням ліквідувати Окружний адміністративний суд Києва, виконати обіцянку щодо доступного розмитнення автомобілів на єврономерах. А також петиція з подякою президенту: але не Володимиру Зеленському, а Петру Порошенку.

На сайті президента реєструють багато дивних і смішних звернень, які набирають одиниці голосів. Наприклад: щодня перед уроками в школі програвати трек FarFor «Хатіко», повернути Андрія Богдана на посаду, заборонити роботу Hyperloop в «червоних» карантинних зонах, ухвалити закон про отримання ліцензії на батьківство, проводити місцеві вибори тричі на рік, призначити Олега Ляшка керівником ОПУ, повернути Україні історичну назву – Київська Русь.

Нагадаємо, Володимир Зеленський відповів на петицію, автор якої вимагав залишити Києво-Печерську лавру в користуванні УПЦ МП і відхилити петицію про її передачу ПЦУ.

Також президент надав відповідь на петицію, в якій його просили не впроваджувати в Україні зв'язок 5G через, нібито, шкоду для здоров'я людей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: