Перемир'я або переговори можуть бути єдиним шляхом до перемоги для путіна – CNN

Читать на русском
Від перемир'я або передчасних переговорів найбільше виграла б росія, яка найбільш виснажена – вона б переозброїлася, поновила сили, а потім відновила б війну.
Фото: AFP

Через дев’ять місяців після початку повномасштабного вторгнення російські надії на швидке захоплення України повністю розбиті, армія в основному знаходиться в обороні. Перемир'я чи переговори можуть бути єдиним шляхом до перемоги, можливим на даний момент для володимира путіна – його армія виснажена, запаси зброї вичерпуються.

Про це пише CNN.

«Єдине, що робить передчасне перемир'я – це дозволяє обом сторонам переозброїтися. І оскільки росія зараз найбільше виснажена, вона найбільше від цього виграє, а потім відновить війну. Отже, все, що ви купуєте за перемир'я, — це продовження війни. Це не вирішило б жодної з основних проблем війни», – заявив директор із російських досліджень в аналітичному центрі CNA Майкл Кофман.

Вже зараз, за словами експертів, росія починає переозброюватися. Кофман послався на дані про те, що на заводах рф виробляють боєприпаси вже не в дві, а в три зміни. «Це говорить про те, що у них є комплектуючі, інакше вони не стали б працювати в подвійну та потрійну зміни», – зазначив експерт.

Американський генерал розповів, як Україна може максимально використати зимову паузу у війніВзимку Україна має продовжувати свої атаки на російські склади боєприпасів, командні центри та лінії постачання. Потрібно максимально використати паузу, щоб відновити свою бойову міць до продовження кампанії у 2023 році.

Проте, пише CNN, деякі високопоставлені американські та західні офіційні особи схоже прагнуть або, принаймні, готові наполягати на перемир'ї та переговорах. Йдеться, зокрема, про голову Об'єднаного комітету начальників штабів США Марка Міллі. Але президент України Володимир Зеленський відкидає такі пропозиції: «Ми не дозволимо росії чекати та нарощувати свої сили».

Телеканал зазначає, що будь-яке перемир'я не має реальної цінності: воно лише дасть росії, яка притиснута спиною до стіни у воєнному відношенні, життєво необхідний перепочинок.

«Окрім того, що це дасть росіянам час перегрупуватися та переозброїтися, важливо, що це послабить тиск на їхні сили. А їхні сили виснажені», – зазначив співробітник Центру стратегічних та міжнародних досліджень генерал Мік Райан.

Експерти впевнені, що незалежно від перемир'я, Захід має збільшити масштаб українських військових можливостей.

«Інакше росія просто чекатиме. Після того, як їх було відкинуто в осінньому наступі України, у них менший фронт для оборони», – зазначив Кріс Догерті, старший науковий співробітник оборонної програми та співкерівник Gaming Lab.

За його словами, росіяни чекатимуть, доки НАТО, західні союзники та Україна не погодяться на переговори – саме на це путін робить ставку.

Водночас перемир'я також дозволило б Заходу відновити свої арсенали, які дещо виснажилися після надання військової допомоги Україні.

Але якщо війна відновиться за кілька місяців чи років, виникне реальне питання, чи будуть США та їхні союзники готові знову повернутися до конфлікту.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що Україна не погодиться на заморожений конфлікт з росією.

Видання The Economist також писало, що дипломатична пауза, перемир'я чи переговори у цій війні потрібні насамперед росії.

Проте взимку бойові дії можуть дещо зупинитися. Як Україна може з максимальною користю скористатися цією паузою, розповів американський генерал.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: