Ракетні удари по Україні: які системи ППО обіцяли надати союзники

Читать на русском

Після масованих ракетних ударів росії на цьому тижні в НАТО заявили, що тепер пріоритетом у постачанні зброї для України будуть засоби та системи протиповітряної оборони різних типів та призначення. Це справді одна з найактуальніших потреб, яка, за словами Володимира Зеленського, закрита лише на 10%. Які системи ППО чи ракети до них пообіцяли союзники, розібралося «Слово і діло».

Німеччина цього тижня вже надала одну із чотирьох обіцяних систем IRIS-T середньої дальності. Ще три системи, за словами міністра оборони Німеччини Крістін Ламбрехт, надійдуть у 2023 році.

Еммануель Макрон пообіцяв, що Франція найближчими тижнями надасть Україні системи ППО. За даними ЗМІ, ймовірно йдеться про комплекси Crotale. Це ЗРК малої дальності: дальність знищення цілей становить 10 км, висота ураження цілей – до 6 км.

Менш конкретно, у «найближчому майбутньому», Держдепартамент США пообіцяв передати Україні перші дві із восьми систем середньої дальності NASAMS. Певної дати прибуття систем ППО в Україну немає, але у Білому домі сказали, що зацікавлені прискорити постачання.

Хоча систем NASAMS в Україні ще немає, Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес обіцяв передати до них ракети Amraam середньої дальності. «Останні невибіркові удари росії по цивільних районах в Україні потребують подальшої підтримки тих, хто прагне захистити свою країну. Тому сьогодні я дав дозвіл на постачання зенітних ракет Amraam в Україну. Ця зброя допоможе Україні захистити своє небо від атак та зміцнити загальну протиракетну оборону разом із американськими NASAMS», – сказав він.

Міністра оборони Кайсі Оллонгрен та міністр закордонних справ Вопке Гукстра повідомили, що Нідерланди нададуть Україні ракети на 15 млн євро для протиповітряної та протиракетної оборони. Терміни постачання – невідомі.

Міністр оборони України Олексій Резніков підтвердив, що Іспанія відправила чотири зенітно-ракетні комплекси середньої дальності Hawk. Після останнього етапу модернізації дальність перехоплення цілей ЗРК зросла до 40 км за максимальну висоту 18 км.

Нагадаємо, «Слово і діло» порівняло системи протиповітряної оборони IRIS-T та NASAMS, які обіцяли передати Україні.

Раніше на інфографіці наші аналітики показали, як масовані ракетні удари по Україні 10 жовтня нагадували перший день повномасштабного вторгнення росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: