Зеленський на саміті G20 назвав десять умов для встановлення миру з росією

Читать на русском
Володимир Зеленський на саміті G20 представив українську формулу миру із росією з десяти пунктів.

Президент України Володимир Зеленський виступив на відкритті саміту G20 в Індонезії. Під час виступу Зеленський назвав десять пропозицій України щодо встановлення миру з росією.

«Щоб звільнити всю нашу землю від рашистів, нам доведеться воювати ще деякий час... Воювати! Але якщо перемога все одно буде за нами, і ми в цьому впевнені, то хіба не варто спробувати реалізувати нашу формулу миру, щоб усе ж зберегти тисячі життів і вберегти світ від нових дестабілізацій? Ось чому я хочу представити наше бачення шляху до миру – як його реально досягти», – сказав глава держави.

Переговори з путіним неможливі: як змінювалася позиція ЗеленськогоІнфографіка – позиція Володимира Зеленського щодо переговорів з путіним пройшла еволюцію від переконання в необхідності діалогу до констатації, що з чинним президентом рф говорити нема про що.

Зеленський зазначив, що російська війна має закінчитися справедливо, на основі Статуту ООН та міжнародного права, а не «аби як».

«І якщо росія каже, що ніби хоче закінчити цю війну, нехай доведе це діями. Очевидно, що словам росії довіряти неможливо, і не буде жодних «Мінськ-3», які росія порушить відразу ж після підписання», – наголосив президент.

Десять пропозицій України для миру

1. Радіаційна та ядерна безпека. Росія має негайно вивести з території Запорізької АЕС свої війська, станція має бути передана під контроль МАГАТЕ та українського персоналу.

2. Продовольча безпека. Україна з липня експортувала понад 10 мільйонів тонн продовольства морем і пропонує розширити зернову ініціативу на інші порти, зокрема в Миколаєві та Ольвії.

Україна також закликає всі країни приєднатися до ініціативи Grain From Ukraine – допомога найбіднішим продовольством. Перше судно Nord Vind виходить до Ефіопії з 27 тисячами тонн пшениці.

3. Енергетична безпека. Зеленський просить наростити постачання Україні систем ППО та ПРО, щоб захиститись від атак росії на енергетичну інфраструктуру.

Крім того, Україна запропонувала направити місію ООН на об'єкти критичної енергетичної інфраструктури України для оцінки руйнувань та потреб у відновленні, а також з метою запобігання їхньому подальшому знищенню.

Зеленський також закликав ввести обмеження ціни на російські енергоресурси.

4.Звільнення всіх полонених та депортованих. Україна пропонує звільнити полонених за формулою «всіх на всіх».

5. Виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності України та світового порядку. Росія має підтвердити територіальну цілісність України у рамках резолюцій Генеральної Асамблеї ООН та відповідного масиву договірно-правових документів.

6. Виведення російських військ та припинення бойових дій. Росія має вивести всі війська та збройні формування з території України. Має бути відновлено контроль України над усіма ділянками державного кордону з рф.

7. Справедливість. Світ має визнати спеціальний трибунал зі злочину агресії росії проти України та створення міжнародного механізму для відшкодування всіх збитків, завданих війною.

8. Екоцид, необхідність негайного захисту природи. Україні потрібна допомога з розмінуванням, засоби та технології для відновлення очисних споруд. Крім того, Україна пропонувала створити платформу для оцінки збитків довкіллю від війни.

9. Недопущення ескалації. Україні потрібні гарантії безпеки, їхній проєкт Kyiv Security Compact вже представлений.

10. Фіксація закінчення війни. «Коли всі антивоєнні кроки будуть реалізовані, коли безпека та справедливість почнуть відновлюватися, сторони мають підписати документ про фіксацію закінчення війни», – заявив Зеленський.

За його словами, виконання цих пунктів не може забрати багато часу – максимум місяць на один пункт.

«І, якщо росія чинитиме опір нашій формулі миру, ви побачите, що вона хоче тільки війни», – додав президент.

Участь Президента України Володимира Зеленського у Саміті «Групи двадцяти»Офіс Президента України

Нагадаємо, за прогнозом глави української розвідки Кирила Буданова, остаточно війна з росією має завершитися до початку літа 2023 року.

Зеленський наголошував, що говорити про закінчення війни можна лише після повернення всіх окупованих росією територій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: