Зернову угоду продовжили на чотири місяці – Мінінфраструктури

Читать на русском
У Стамбулі ухвалили рішення щодо продовження дії зернової угоди на 120 днів. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Facebook.

У Стамбулі ухвалили рішення щодо продовження дії зернової угоди на 120 днів.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Facebook.

«Ініціативу щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море продовжено ще на 120 днів», - написав він.

За його словами, гарантами виконання Ініціативи залишилися ООН та Туреччина.

Кубраков нагадав, що з 1 серпня, розпочала роботу зернова ініціатива, й до сьогодні Україна експортувала понад 11 мільйонів тонн агропродукції до 38 країн світу.

«Це значний обсяг, але недостатній. Світовий ринок не має можливості замінити українську агропродукцію у найближчій перспективі. Водночас можливо збільшити обсяги нашого продовольства для світу», - додав він.

«Зерновий коридор»: за дві доби з України відправили ще 400 тис. тонн агропродукціїЗ чорноморських портів вийшло ще 12 кораблів із 400 тисячами тонн агропродукції. Вони вирушили до країн Африки, Азії та Європи.

Міністр повідомив, що Україна офіційно звернулася до партнерів з ініціативи із пропозицією продовжити ініціативу мінімум на один рік та приєднати до неї порт Миколаїв.

Крім того, Україна внесла пропозиції щодо вирішення наявних проблем для ефективної роботи спільного координаційного центру, додав Кубраков.

Президент України Володимир Зеленський повідомив у Twitter, що зернову угоду буде продовжено на 120 днів, зазначивши, що генсек ООН Антоніу Гутерріш та президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган ухвалив ключове рішення у глобальній боротьбі з продовольчим кризом.

«Чекаємо на офіційний анонс від партнерів - Туреччини та ООН», - додав він.

15 листопада ЗМІ повідомили про те, що росія погодиться продовжити угоду за посередництва ООН, що дозволяє експортувати українську аграрну продукцію через Чорне море.

29 жовтня росія оголосила, що припиняє свою участь у зерновій угоді нібито через напад на кораблі Чорноморського флоту. Але і після цієї заяви кораблі з агропродукцією продовжували виходити з українських портів, причому їхня перевірка проходила без участі рф набагато швидше.

2 листопада росія заявила про намір відновити участь в угоді. Президент Володимир Зеленський наголосив, що російський шантаж із приводу зернової ініціативи виявився безрезультатним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: