У США оцінили контрнаступ ЗСУ і повернення Ізюму: «Найважливіші досягнення України»

Читать на русском
Нинішні і колишні чиновники США високо оцінили витонченість української підготовки до контрнаступу.
facebook.com/popova.natali

Успіхи українських військових на Харківщині та Сході, зокрема, повернення Ізюму, є найважливішими досягненнями України, але поки не ясно, яке стратегічне значення матимуть ці успіхи.

Про це повідомляє The New York Times.

Як зазначається, американські чиновники вважають, що є ознаки того, що поточний наступ може бути раннім етапом наступу, який може значно відсунути лінію російського фронту.

Видання повідомляє, що нинішні і колишні чиновники США високо оцінили витонченість української підготовки до контрнаступу.

В росії назвали «перегрупуванням» відступ своїх військ з Харківського напрямкуУ Міноборони росії заявили, що перекинули війська з Балаклії та Ізюму на Донеччину нібито для досягнення цілей спецоперації.

Повідомляється, що рішення «рекламувати» свій контрнаступ на півдні, перш ніж завдати удару на північному сході, є стандартним прийомом дезорієнтації, який використовують спецназівці США, які тренують українських військових з моменту окупації Криму у 2014 році.

Влітку українські офіційні особи активізували обмін розвідувальними даними зі своїми американськими колегами, коли вони почали планувати контрнаступ. Високопоставлені американські чиновники відмовилися повідомляти, якими подробицями плану контрнаступу поділилася Україна і скільки порад дали США. Один з чиновників розповів, що американці постійно обговорювали з Києвом, як Україна може зупинити просування росії на сході.

При цьому, генерал Фредерік Ходжес заявив, що недавній успіх ЗСУ вказує на те, що зусилля України з повернення земель на півдні і сході можуть розвиватися швидше, ніж він припускав раніше, і навіть підготувати грунт для спроби відвоювати Крим у 2023 році.

Водночас, інші експерти заявили, що ситуація може змінитися для України. Колишній чиновник Пентагону і офіцер ЦРУ Мік Малрой розповів, що контрнаступ ЗСУ просувається навіть швидше, ніж очікувалося і що зараз пора для української армії використовувати будь-який випадок, щоб послабити і знищити боєздатність росії.

Нагадаємо, що в Харківській області українські бійці знаходяться за 50 кілометрів від кордону з росією.

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив про ще один визволений населений пункт на Харківщині під час контрнаступу ЗСУ. Завдяки 14 окремій механізованій бригаді імені князя Романа Великого український прапор повернувся в смт Чкаловське.

Спецпризначенці СБУ підтвердили, що 10 вересня, українські воїни визволили Куп'янськ Харківської області від ворога. Згодом стало відомо про вивід російських військ з Ізюма та інших населених пунктів Харківщини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: