Окупанти пошкодили ЗАЕС: у «Енергоатомі» повідомляють, що є ризик витоку радіації

Читать на русском
Станом на ранок понеділка, 15 серпня, Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Станом на ранок понеділка, 15 серпня, Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Росіяни обстріляли ряд корпусів, зокрема, пожежну частину.

Про це повідомляє «Енергоатом».

Зазначається, що періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ починаючи з минулого тижня спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

«Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист – і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключений», – йдеться в повідомленні.

Вдесятеро гірше, ніж ЧАЕС: експерти оцінили наслідки можливої аварії на Запорізькій АЕСУ разі можливої аварії на Запорізькій АЕС потенційна зона відчуження становитиме понад 30 тисяч квадратних кілометрів – понад десять чорнобильських зон. Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. Наслідки відчують й інші країни.

Також обстріли серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію, об‘єднаний допоміжний корпус, насосну станцію господарсько-побутових стоків, а також відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750).

«Окупанти обстріляли пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека», – додали в «Енергоатомі».

Також пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС.

«ЗАЕС досі окупована і контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається», – підсумували в повідомленні.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що кожен військовослужбовець російської окупаційної армії, який бере участь в окупації, утриманні та підготовці з реалізацією провокацій та актів терору на території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), стає особливою і вічною метою Збройних сил України.

Напередодні окупанти здійснили щонайменше шість пострілів по Енергодару, загинув працівник ЗАЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: