ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки – Енергоатом

Читать на русском
Станом на ранок неділі, 14 серпня, Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.
Укрінформ

Станом на ранок неділі, 14 серпня, Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Про це повідомляє Енергоатом.

«Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ починаючи з минулого тижня спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції. Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист – і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключений», – йдеться в повідомленні.

Вдесятеро гірше, ніж ЧАЕС: експерти оцінили наслідки можливої аварії на Запорізькій АЕСУ разі можливої аварії на Запорізькій АЕС потенційна зона відчуження становитиме понад 30 тисяч квадратних кілометрів – понад десять чорнобильських зон. Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. Наслідки відчують й інші країни.

Під час обстрілів було серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію, об‘єднаний допоміжний корпус, насосну станцію господарсько-побутових стоків. Обстрілювали також пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції.

На станції залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека.

«ЗАЕС досі окупована і контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається. Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб вітчизняної енергосистеми», – додають у повідомленні.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що кожен військовослужбовець російської окупаційної армії, який бере участь в окупації, утриманні та підготовці з реалізацією провокацій та актів терору на території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), стає особливою і вічною метою Збройних сил України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: