Два роки президентства: топ виконаних і провалених обіцянок Зеленського

Читать на русском

Завтра, 20 травня, буде друга річниця президентства Володимира Зеленського. Поки що він продовжує очолювати і рейтинг довіри громадян, і президентський рейтинг, а також, можливо, вже замислився про другий термін. «Слово і діло» вже підрахувало, як в цифрах виглядає робота Зеленського за два роки – скільки він подав законопроєктів, підписав указів і розпоряджень. Але наш головний критерій оцінки ефективності, звичайно, виконання обіцянок.

За два роки Зеленський дав 647 обіцянок (з урахуванням передвиборчих і програмних): виконав – 184 (28%), провалив – 102, в процесі реалізації – 361.

Усі обіцянки президента можна переглянути за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Топ провалених обіцянок Зеленського

Напевно, головне, чого чекали від Володимира Зеленського – зниження комунальних тарифів. Наприкінці 2019 року президент заявив, що під час опалювального періоду 2020/2021 років тарифи на опалення будуть зменшені «майже наполовину».

Але все вийшло інакше. З січня 2021 року НКРЕКП підвищила тарифи на виробництво теплової енергії для 23 ліцензіатів (найбільше підвищення – 49,7%, найменше – 5,5%). НАК «Нафтогаз» взимку встановлював такі гуртові ціни на природний газ для виробників теплової енергії: грудень – 6,1 грн за кубометр, січень – 7,3 грн за кубометр, лютий – 6,8 грн за кубометр. При цьому в січні 2020 року гуртова ціна на природний газ для виробників тепла становила 4,6 грн за кубометр. Тобто, тарифи не знизилися, а зросли.

Ще одна велика провалена обіцянка – добровільно піти у відставку в разі порушення закону. За кілька років каденції Зеленського були такі випадки порушення закону:

  • Верховний суд визнав протиправним указ про скасування призначення Володимира Горковенка членом Нацради з питань телебачення і радіомовлення;

  • Зеленський вчасно не надав інформацію про суттєві зміни в майновому стані, про що особисто повідомив Національному агентству з питань запобігання корупції;

  • з матеріалів журналістських розслідувань з'ясувалося, що Зеленський незаконно надав державну охорону Андрію Богдану, коли той керував ОПУ.

Після ситуації з декларацією на сайті президента була петиція до Зеленського із закликом піти у відставку. У відповіді президент пояснив, що його обіцянка взята з контексту розмови про неприпустимість існування корупційних схем в управлінні державою. І у відставку, звичайно, він не пішов.

Як кандидат у президенти Зеленський обіцяв, що під час руху його автомобіля не перекриватимуть дороги. У ЗМІ повідомляли про такі випадки, а також про вимкнення світлофорів під час руху президентського кортежу. В Управлінні державної охорони «Слово і діло» повідомили, що згідно з усним розпорядженням Зеленського під час руху його кортежу рух не перекривається. Однак, згідно із законодавством, УДО має право разом з підрозділами Нацполіції тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях і дорогах під час проїзду автомобіля президента.

Провалена обіцянка про те, що бюджет Міністерства оборони на 2021 рік, «як мінімум», залишиться на рівні 2020 року. У держбюджеті-2020 на Міноборони передбачили 118 млрд 12 млн грн, а в держбюджеті-2021 – 117 млрд 626 млн грн. Тобто менше на близько 300 млн.

Топ виконаних обіцянок президента

Як і обіцяв Зеленський, з 2021 року мінімальна зарплата в Україні зросла до 6 тис. грн. А з 1 грудня він зросте ще до 6,5 тис. грн.

Виконана обіцянка в 2020-му запустити лікувально-діагностичний комплекс дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Відкриття другої черги нового корпусу дитячої лікарні відбулося 29 липня минулого року. У корпусі шість відділень: хіміотерапії онкогематологічних захворювань зі стаціонаром денного перебування; інтенсивної хіміотерапії; хіміотерапії онкогематологічних захворювань з блоком інтенсивної терапії; трансплантації кісткового мозку та інтенсивної мегадозової хіміотерапії та імунотерапії; онкології з ліжками інтенсивної хіміотерапії; відділення гострої реабілітації.

Також президент виконав обіцянку побудувати 100 шкіл і 100 дитячих садків.

Під час торішньої пресконференції Зеленський обіцяв внести до парламенту законопроєкт про запровадження амністії капіталів. Пакет законопроєктів надійшов до Ради 25 лютого цього року. Детальніше про них можна прочитати в нашому матеріалі.

У передвиборчій програмі глава держави обіцяв запровадити довгострокове недороге кредитування. Теж виконано. Кабмін запустив програму «Доступні кредити 5-7-9%» для підтримки інвестиційних проєктів мікро- і малих підприємств. За програмою діють чотири компенсаційні процентні ставки річних – 3%, 5%, 7% або 9%.

А у вересні Зеленський підписав закон про державні портфельні гарантії. Інструментом можуть скористатися суб'єкти мікро-, малого та середнього підприємництва, термін ведення господарської діяльності яких перевищує 1 рік і які не є банкрутами. І запрацювала державна програма «Доступна іпотека 7%».

Які ще обіцянки потрібно виконати Зеленському

На цей рік у рамках «Великого будівництва» Зеленський обіцяв відремонтувати 6,5 тисяч кілометрів доріг: 4,5 тисячі кілометрів державних доріг і 2 тисячі кілометрів місцевих доріг.

До кінця цього року президент анонсував масштабну подію – запуск українського супутника «Січ 2-30 (2-1)».

Незабаром Верховна рада може внести зміни до Конституції і скоротити свій склад до 300 народних депутатів. У січні Зеленський пообіцяв, що це обов'язково станеться.

Також скоро очікуємо перезавантаження Конституційного суду України – Зеленський обіцяв зробити це «невідкладно».

У минулому році Зеленський пообіцяв не допустити «переслідувань або залякувань» за «будь-яку критику влади»: «Моя творча діяльність завжди була пов'язана з досить гострою критикою чинної на той момент влади. Не раз це створювало нашому колективу проблеми. Від неофіційних натяків «хлопці, ви дожартуєтесь» – до прослуховування, стеження, реальних перешкод і заборон в проведенні концертів або зйомок. Я пройшов весь цей, знаю, як це, і ніколи не допущу, щоб під час мого президентства будь-яка критика влади спричиняла переслідування або залякування».

Раніше «Слово і діло» проаналізувало, як Володимир Зеленський виконує обіцянки, озвучені до вступу на пост президента (так звана «передвиборча риторика»).

Детальніше про те, як Зеленський виконує передвиборчу програму, можна прочитати тут.

Також ми підбили підсумки торішньої пресконференції президента – які обіцянки він виконав, а які провалив.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: