Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Київської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Київській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Руслан Сольвар виконав 62% своїх обіцянок. За час каденції депутат подав 123 законопроекти, 333 пропозиції до таблиць поправок і 495 запитів. Відзначимо, що нардеп жодного разу не виступав у парламенті.

Не виконав Сольвар програмну обіцянку домагатися виділення державних субвенцій на будівництво сучасних сміттєпереробних підприємств у Фастівському, Макарівському, Києво-Святошинському та Сквирському районах. Станом на вересень минулого року депутат направляв запити урядовцям щодо вирішення питання роздільного збору сміття та недопущення екологічної катастрофи. Але запити не стосувалися фінансування будівництва сміттєпереробних підприємств в окрузі. І таких підприємств у Київській області немає.

Також Сольвар провалив обіцянку зробити все можливе для виділення коштів та благоустрою території на залізничній станції «Фастів». «Заплановано облаштувати територію на залізничній станції «Фастів», відремонтувати міський Палац культури, оновити фасади будинків на головних вулицях міста. Звичайно, втілити всі задуми в життя буде неможливо без співфінансування з обласного та державного бюджетів. Тому зроблю все можливе, щоб кошти, передбачені на ці проекти, були виділені й використані за призначенням», – заявив нардеп на початку минулого року. Але Сольвар не надсилав запитів на виділення коштів та щодо благоустрою території на залізничній станції.

Михайло Гаврилюк реалізував 44% своїх зобов'язань. На його рахунку 82 законопроекти, 256 пропозицій до таблиць поправок і 18 запитів. У Раді депутат виступав 17 разів із місця.

Гаврилюк, зокрема, не виконав передвиборчу обіцянку організувати роботу Центрів дозвілля та спорту в усіх населених пунктах округу. В 2016 році він повідомив, що в зв'язку з обмеженням фінансування створити такі центри поки не вдалося. Замість цього він намагається приділяти увагу організації дозвілля та патріотичного виховання молоді іншими шляхами. У Верховній раді депутат підтримав кілька законопроектів, які сприяють популяризації спорту. Але жодного обіцяного центру відкрити все ж таки не вдалося, тому що, як повідомив Гаврилюк, нагальною є проблема ремонту, оснащення та поліпшення умов у наявних освітніх та навчально-виховних закладах.

Трохи менше, 42% обіцянок, виконав Віталій Гудзенко. У нього хороша відвідуваність, за час каденції він подав 64 законопроекти, 19 поправок і 207 запитів. Крім того, депутат 9 разів виступав у парламенті з місця й одного разу – з трибуни.

У процесі виконання в Гудзенка залишаються дві обіцянки, пов'язаних з екологічною ситуацією в місті Узині (місто страждає від забруднення через роботу одного із заводів). У вересні 2017 року народний депутат пообіцяв зробити все, щоб попередити техногенну катастрофу в місті Узині, а також якщо його звернення про екологічну ситуацію в місті не допоможе, то він збере й очолить акцію разом із місцевими жителями. У травні минулого року близько 20 жителів Узина блокували рух транспорту: люди виступали проти роботи цукрового заводу, в результаті діяльності якого забруднюється повітря. Депутат приїхав на місце акції, а за кілька днів повідомив, що спілкувався з прем'єр-міністром, який має особисто втрутитися в ситуацію. Згодом Гудзенко заявив, що після запитів і звернень рішення проблеми зрушило з місця.

Павло Різаненко виконав 37% обіцянок. Народний депутат дуже активний у Верховній раді: 120 законопроектів, 568 поправок, 191 запит. Крім того, він 45 разів виступав із місця й 67 разів – із трибуни. В Різаненка немає провалених обіцянок, але й безпосередньо своєму округу він їх не дає.

32% обіцянок виконав Ярослав Москаленко. Він подав 102 законопроекти, 25 пропозицій до таблиць поправок і 15 запитів. У Раді Москаленко виступав 11 разів із місця і 33 рази – з трибуни. При цьому в народного депутата якісь дива з відвідуваністю: за даними письмової реєстрації, він пропустив 518 пленарних засідань, а за даними електронної – лише 38.

Москаленко виконав програмну обіцянку розширити мережу багатофункціональних спортивних майданчиків. У 2015 році він повідомив, що спортивні майданчики збудовані в Бородянці, Димері, Демидові та Запрудцях. Також за сприяння депутата був забезпечений капітальний ремонт стадіону «Промінь» в Іванкові, будівництво двох спортивних майданчиків зі штучним покриттям у Красятичах та Бородянці (на суму 5,16 млн грн).

Крім того, депутат виконав обіцянку завершити будівництво футбольного стадіону в селі Нові Петрівці. Стадіон відкрився в жовтні 2014 року, Москаленко повністю профінансував будівництво футбольного поля.

Віктор Романюк впорався з 29% своїх обіцянок. За час каденції депутат подав 67 законопроектів, 66 пропозицій до таблиць поправок і 49 запитів. Також він тричі виступав у парламенті з місця.

Романюк, зокрема, провалив обіцянку вимагати забезпечити освітлення вулиць у нічний час із використанням сучасних енергоощадних технологій. Київська обласна адміністрація схвалювала програму впровадження енергоощадних освітлювальних приладів у сфері житлового господарства області. Але сам депутат не надсилав жодного запиту щодо цієї проблеми, а на запити «Слова і Діла» не відповідав.

По 20% обіцянок виконали Олександр Марченко та Сергій Міщенко. Марченко подав 150 законопроектів, 623 пропозиції до таблиць поправок і 161 запит. Він 20 разів виступав у Раді з місця й 18 – із трибуни. В Міщенка майже зразкова відвідуваність, він 51 раз виступав у Раді з місця й 30 разів – із трибуни. На його рахунку 118 законопроектів, 145 поправок і 9 запитів. Обидва депутати саме своєму округу жодних обіцянок не давали.

Лише 8% обіцянок виконав Олександр Онищенко. Більшу частину пленарних засідань він пропустив. Нагадаємо, що нардеп перебуває в бігах через кримінальну справу проти нього. Тому й законотворчою діяльністю йому особливо ніколи було займатися: 8 законопроектів та 19 запитів.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Луганської, Запорізької, Рівненської, Сумської, Харківської та Тернопільської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: