Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Волинської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Волинській області.

Почнемо традиційно з найвідповідальнішого. З мажоритарників області найбільше обіцянок виконав Ігор Гузь – 54%, провалив – 14%. Наприклад, у вересні 2017 року депутат обіцяв організувати страйк у Києві, якщо влада намагатиметься заморозити будівництво 10-ї Нововолинської шахти. У бюджеті на 2018 рік на потреби шахти передбачили лише 10 млн грн, а це фактично означає скорочення штату, консервацію або реальне закриття. Гузь вимагав, щоб фінансування було хоча б у розмірі 100 млн і підтвердив намір організувати страйк. В результаті депутат не голосував за бюджет, де передбачено лише 10 млн на шахту. Але й обіцяний страйк у столиці не влаштував.

Крім того, минулого року Гузь пообіцяв не допустити масового скорочення й закриття станції переливання крові у Володимирі-Волинському. За його словами, скорочення штату з 96 до 36 осіб неприпустиме, оскільки це може передувати закриттю установи. Поки жодних запитів, пов'язаних із роботою станції, Гузь не надсилав, сама станція працює в звичному режимі, але перебуває в стадії ліквідації. Обіцянка все ще в процесі виконання.

Чотири роки роботи ВР: хто з мажоритарників виконав найменше обіцянокНайвідповідальніші мажоритарники виконали більш ніж 80 відсотків обіцянок, але є й такі, що не впоралися з жодним зобов'язанням.

На пленарні засідання Ради депутат ходить регулярно: за даними письмової реєстрації, він був присутній 548 разів (8 разів його не було), за даними електронної – 540 разів (і 21 разів був відсутній). За час роботи восьмого скликання він подав 45 законопроектів і 180 депутатських запитів.

Майже половину, 48% обіцянок, реалізував Ігор Лапін, 22% – провалив. За час роботи в парламенті він 511 разів був присутній за даними письмової реєстрації й 496 разів – за даними електронної. Крім того, депутат подав 108 законопроектів і 79 запитів. І найактивніше (порівняно з іншими мажоритарниками області) виступав із трибуни – 86 разів.

У перспективі Лапін обіцяв підтримати законопроект про проходження депутатами психіатричної (наркологічної) експертизи, якщо такий буде внесений до парламенту. Наприкінці 2016 року ініціатива була зареєстрована, але все ще очікує розгляду, тому й виконати свою обіцянку нардеп не може.

Обіцяв Лапін голосувати за будь-які подання генерального прокурора про зняття недоторканності з народних депутатів, але слова не дотримав. Спочатку все йшло добре: він голосував за подання на Євгена Бакуліна, Надію Савченко, Сергія Дунаєва та Олександра Вілкула. Але ось коли до відповідальності хотіли притягнути Дмитра Колєснікова, Лапін на голосуванні був відсутній із невідомих причин.

Ірина Констанкевич виконала 42% своїх обіцянок, при цьому невиконаних у нардепа поки немає. Відзначимо, що вона досить активно займається законотворчою діяльністю – подала 110 законопроектів, надіслала 185 запитів. За даними письмової реєстрації, депутат була присутня на 319 засіданнях парламенту, за даними електронної – на 333. З трибуни Констанкевич виступила лише чотири рази, ще 22 рази – з місця.

Також 42% зобов'язань виконав Сергій Мартиняк, але й 42% обіцянок він провалив. За даними письмової реєстрації, він був присутній на 374 засіданнях парламенту, за даними електронної – на 446. За час каденції Мартиняк подав 57 законопроектів і 4 запити. У Раді він майже не виступає, лише 8 разів із місця й жодного – з трибуни.

У процесі виконання у нардепа, зокрема, залишається обіцянка сприяти створенню нових робочих місць (в тому числі для молоді після закінчення навчального закладу). Минулого року він підтримав законопроект «Про внесення змін до статті 14 закону України «Про зайнятість населення» про надання права на отримання додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню батьків або особі, яка їх замінює. Крім того, Мартиняк повідомив, що разом із колегами підготував і вніс низку законопроектів, які покращують умови ведення бізнесу, залучення іноземних інвестицій, спрощення процедур ведення підприємницької діяльності та оподаткування.

Степан Івахів виконав 38% обіцянок. У парламенті він не дуже активний, на його рахунку 55 законопроектів і 21 запит. Крім того, депутат майже не виступає, лише двічі з місця. За даними письмової реєстрації, він був присутній на 358 засіданнях парламенту, за даними електронної – на 474.

Нагадаємо, на позачергових виборах до парламенту шанс пройти мають п'ять партій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: