Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Львівської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Львівській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

У Львівській області 12 мажоритарників, половина з яких не змогли виконати й половини обіцянок. Найвищий результат за рівнем виконання обіцянок у Дмитра Добродомова та Михайла Бондаря (по 65%). За ними слідують Тарас Батенко та Ярослав Дубневич, які впоралися з 59% своїх обіцянок кожен. Володимир Парасюк реалізував 54% зобов'язань перед виборцями.

Набагато скромніші результати майже п'ятирічної діяльності у Верховній раді в Олега Мусія (44%), Ірини Подоляк (33%), Оксани Юринець (33%), Богдана Матківського (20%), Андрія Кіта (19%) та Андрія Лопушанського, який узагалі не виконав жодної обіцянки.

Нардеп Добродомов дав найбільшу кількість обіцянок (66) серед усіх мажоритарників області. Також він активно працював на законодавчому полі: подав 119 законопроектів, 827 поправок і рекордну для області кількість депутатських запитів – 356.

Серед провалених обіцянок в основному також запевнення, пов'язані з депутатською діяльністю. В лютому 2017 року Добродомов пообіцяв ініціювати законодавчі норми щодо подолання корупційної складової в «Укрзалізниці», проте за три місяці він усе ще не реєстрував обіцяних ініціатив.

Коли нардепу нагадали про обіцянку в ефірі програми «Виборчий округ», Добродомов відповів, що пообіцяв, адже тоді йому поставили пряме запитання, а не виконав, тому що боротьба з корупцією має бути комплексною. «Неможливо бігати в будинку, що палає, й частково гасити пожежу», – пояснив він.

Не забував нардеп і про проблеми округу. Влітку 2015 року він пообіцяв домогтися покарання тих, хто без дозволів збудував семиповерховий будинок у Львові на вулиці Кондукторській, 16. Незважаючи на численні депутатські запити Дмитра Добродомова, незаконна забудова тривала протягом наступного року. Через два роки на своє депутатське звернення до поліції нардеп отримав відповідь від начальника Головного управління Нацполіції у Львівській області, що досудове розслідування кримінального провадження від 30 вересня 2014 року триває. Добродомов продовжує тримати цю справу на особистому контролі.

До кінця каденції нардеп може встигнути виконати ще одне недавнє запевнення, що внесе поправку до законопроекту президента про імпічмент після голосування в першому читанні щодо конституційної більшості.

«Так, я бачив текст. Деякі норми мені не подобаються там. В принципі, процедура імпічменту й зараз прописана в Конституції, але вона неможлива до виконання. Але ось фінальне голосування 3/4 Ради я б замінив на 2/3 конституційної більшості, це правильно й справедливо. Я особисто цю правку, якщо в першому читанні проголосують, внесу для того, щоб була конституційна більшість – 2/3», – заявив він.

Парасюк обіцяє збільшити повноваження місцевих радСказано 20 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Михайло Бондар активно виконував обіцянки (65% реалізованих), подав 112 законопроектів і 127 поправок та 315 депутатських запитів. Також він більше за всіх мажоритарників області виступав у Раді (60 разів) і майже не прогулював засідань парламенту (був відсутній 7 разів).

У лютому 2016 року Бондар пообіцяв, що домагатиметься повного фінансування капітального ремонту дороги Червоноград-Броди, якщо коштів від перевиконання плану митниці не вистачить. Трасу відремонтували, в тому числі й два мости в селах Витків і Берлін. Але одна з найпроблемніших ділянок дороги Червоноград-Броди, яка проходить через Радехів, залишилася незробленою. Нардеп надіслав запит прем'єр-міністру Гройсману про виділення коштів на фінансування цієї ділянки дороги.

Два роки тому Бондар пообіцяв допомогти у вирішенні питання перешкоджання в оформленні земельної документації на звернення громадян свого виборчого округу. Для уточнення інформації ми звернулися до прес-служби нардепа. Проблема з присвоєнням кадастрового номера дільниці була в мешканки Радехова, за словами якої, Держгеокадастр перешкоджає у вирішенні питання. Також за допомогою зверталися учасники АТО щодо затримки в оформленні документації на виділені їм земельні ділянки. Відзначимо, що до компетенції нардепа не належить виконання таких обіцянок, але в такому разі не варто їх і роздавати. У відповіді на наш запит про реалізацію обіцянок нардепа Михайло Бондар відповів на більшість запитань, окрім «земельного».

У Володимира Парасюка серед усіх його обіцянок (58) немає жодної, яка безпосередньо стосувалося б округу. Нардеп виконав більш ніж половину обіцяного, подав 95 законопроектів і 60 поправок, а також надіслав 207 депутатських запитів і 46 разів виступав у Раді.

Не впорався Парасюк із програмною передвиборчою обіцянкою зосередити свою діяльність на тому, щоб розширити повноваження місцевих рад. За неповних п'ять років парламент ухвалив понад 16 законодавчих ініціатив щодо децентралізації влади. Зокрема, закони про передачу владних повноважень місцевим органам влади та збільшення кількості податків, які залишаються в місцевих бюджетах. Парасюк підтримав лише 4 проекти закону, що не підтверджує прагнення нардепа зосередитися на розширенні повноважень місцевих рад.

Андрій Кіт виконав лише 19% обіцяного. Нардеп подав 76 законопроектів і 87 поправок, а також надіслав 53 депутатських запити.

Не виконав депутат передвиборчу обіцянку зі своєї програми – домагатися створення суспільного телебачення. В березні 2015 року Верховна рада ухвалила проект закону про суспільне телебачення та радіомовлення. Андрій Кіт був відсутній під час голосування за цей законопроект.

Мажоритарник Андрій Лопушанський із 10 обіцянок не виконав жодної, 4 – провалив, ще 7 має реалізувати до кінця каденції.

Нардеп не виконав передвиборчу обіцянку домагатися на законодавчому рівні, щоб статус гірських отримали всі населені пункти, розташовані на висоті понад 380 м, завдяки чому пільги отримають усі мешканці Прикарпатського краю. Лопушанський не подав необхідних законодавчих ініціатив, щоб виконати обіцяне.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської та Закарпатської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: