Пенсії та пільги: що обіцяють партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, що партії обіцяють українцям щодо пенсій та соціальних пільг.

Досить конкретна обіцянка щодо пенсій у «Опозиційної платформи – За життя» – підвищити розмір мінімальної пенсії до 7 тис. грн на місяць. Також політсила обіцяє підвищити виплати при народженні дитини: за першу дитину – 100 тис. грн, за другу – 200 тис. грн, за третю та наступних – 400 тис. грн. Плани, звичайно, дуже привабливі, але де в бюджеті взяти стільки грошей?

Програму «Батьківщини» можна вважати соціально орієнтованою. Причому більшість обіцянок щодо пенсій та соцвиплат перекочувала з передвиборчої програми Юлії Тимошенко як кандидата в президенти на минулих виборах.

Партія обіцяє підняти мінімальну пенсію до 3 тис. 94 грн на місяць.

Крім того, «Батьківщина» обіцяє запровадити персоніфіковану пенсійну систему «замість ЄСВ, який тримає в тіні 50% заробітної плати». Планується, що пенсійні внески відкладатимуться на особовий рахунок кожної людини в державному банку протягом усього періоду роботи.

Пенсійні збереження обіцяють щорічно індексувати, на них нараховуватимуться депозитні відсотки. Збереження приватних пенсійних рахунків гарантуватиметься на державному рівні.

Також «Батьківщина» обіцяє запровадити спадковість пенсійних коштів членами родини, які залишилися після смерті пенсіонера. Крім того, в програмі партії є обіцянка скасувати порядок, який позбавляє пенсій працюючих пенсіонерів.

Щодо соцвиплат, то «Батьківщина» обіцяє повернути виплати на народження дитини, які були раніше: 50 тис. грн – при народженні першої дитини, 100 тис. грн – при народженні другої дитини, 150 тис. грн – при народженні третьої та всіх наступних дітей.

У партійних обіцянках «Голосу» немає точних цифр, але також є намір поступово запроваджувати накопичувальну систему пенсійного забезпечення. «В майбутньому більшість пенсіонерів зможуть жити за рахунок своїх власних накопичень, а не залежати від держави», – йдеться в програмі політсили. Також у Вакарчука обіцяють підтримувати українців на окупованих територіях, на підконтрольній Україні території виплачуватимуться пенсії.

«Голос» обіцяє зробити соціальну допомогу адресною. «Допомога буде побудована на філософії «гроші ходять за людиною» й спрямована на конкретну окрему людину та її потреби», – записано в програмі. Для цього планується створити єдиний електронний прозорий реєстр отримувачів соціальної допомоги, який дозволить значно спростити процедуру її отримання.

Найбільш туманні формулювання щодо пенсій та соцвиплат у програмі «Європейської солідарності». Вони, звичайно ж, обіцяють підвищувати пенсії та допомогу малозабезпеченим, але не на якусь чітко визначену суму, а «за рахунок зростання надходжень до бюджету».

ЄС обіцяє продовжувати пенсійну реформу, створивши «трирівневу» систему пенсійного забезпечення. Крім того, в програмі партії є обіцянка, де прямо не йдеться про ухвалення відповідних законів про накопичувальну систему, але досить завуальовано йдеться про те, що необхідно «забезпечити, щоб пенсії платили приватні інституції з індивідуальною накопичувальною пенсійною системою з можливістю безпечного інвестування пенсійних накопичень, керування власним пенсійним рахунком та програмами накопичення».

Загальними фразами ЄС декларує в програмі виплату соцдопомоги. Політсила обіцяє на державному рівні підтримувати тих, хто найбільше потребує соціальної допомоги: пенсіонерів, багатодітні родини, сім’ї учасників АТО/ООС та вимушених переселенців.

Лише «Слуга народу» не обіцяє напряму збільшити пенсії та соцвиплати. Формулювання програмних обіцянок виглядає приблизно так само, як і щодо зниження тарифів на комуналку. Так, СН обіцяє лише впровадити другий рівень державного пенсійного забезпечення. Щодо соцвиплат, то політсила має намір перевести всі соціальні пільги в грошову форму, а також провести аудит системи соціального забезпечення.

Раніше ми писали, що обіцяють українцям прохідні до парламенту політичні партії щодо зарплат.

Також ми подивились, які програмні обіцянки дають партії з приводу розвитку культури.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: