Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Луганської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Луганській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Мажоритарники Луганської області одні з найбільш пасивних. Найвищий рівень виконання обіцянок – лише 27% – у Віталія Курила. Натомість народний депутат 54 рази виступав у парламенті з місця й 13 разів – із трибуни, пропустив близько 70 засідань. Також Курило подав 51 законопроект, 411 пропозицій до таблиць поправок і 37 запитів.

Зокрема, Курило провалив передвиборчу обіцянку розробити й реалізувати державну програму фінансування спортивних секцій. У 2015 році Верховна рада ухвалила законопроект, який сприяє розвитку спорту, – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки дитячо-юнацького спорту та фізичного виховання дітей», однак депутат не голосував за нього.

У 2016 році він вніс до Кабінету міністрів пропозицію щодо капітального ремонту спортивних комплексів, у результаті якої деякі об'єкти були включені до фінансування прямої субвенції. Але обіцяну програму фінансування нардеп так і не розробив.

Сергій Шахов реалізував 23% своїх обіцянок. За час каденції депутат подав 50 законопроектів, 114 поправок і 18 запитів. Крім того, він 51 раз виступав у парламенті з місця й 52 рази – з трибуни.

Майже рік тому депутат пообіцяв побудувати в Луганській області притулок для тварин. Ця обіцянка все ще в процесі виконання. Також Шахов не може виконати програмну обіцянку встановити мінімальну закупівельну ціну на молоко на рівні 5 гривень. Уже кілька років у парламенті чекає на розгляд законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села», завдання якого встановити держрегулювання мінімальних закупівельних цін на незбиране сире товарне молоко другого сорту.

12% обіцянок виконав Юлій Іоффе. У депутата найкраща відвідуваність серед мажоритарників його області – він пропустив лише близько 20 засідань. Також Іоффе підготував 22 законопроекти, 26 пропозицій до таблиць поправок і 82 запити.

Іоффе не виконав програмну обіцянку в першу чергу домогтися реалізації програми газифікації населених пунктів округу. У 2016 році в «Натофгазі» повідомили, що протягом двох років підприємство не здійснювало фінансування будівництва об'єктів газопостачання в окрузі депутата. Крім того, народний депутат провалив обіцянку підготувати законопроекти для забезпечення відродження Донбасу (щодо стимулювання економічного зростання регіону й підвищення конкурентоспроможності виробників). За кілька років таких ініціатив він до парламенту не вніс.

Також нардеп не виконав обіцянку в першу чергу домогтися надання Донбасу спеціального статусу. Насправді, зробити це було досить легко – достатньо було підтримати за законопроект «Про внесення зміни до статті 10 закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», але депутат не голосував.

Жодної обіцянки за роки в парламенті не виконали Євген Бакулін і Сергій Дунаєв. При цьому Бакулін більшість пленарних засідань пропустив, законотворчою діяльністю практично не займався. А Дунаєв, навпаки, досить стабільно ходив до Ради, подав 42 законопроекти, 74 поправки та 98 запитів.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Полтавської та Миколаївської областей.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: