Освіта та наука: що обіцяють політичні партії на виборах-2019

Читать на русском
Батьківщина хоче переглянути всю систему, структуру та фінансування освіти, а партія Голос – запровадити електронні підручники.
Слово і Діло

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, які зміни обіцяють партії в галузі освіти та науки.

Найменше обіцянок щодо освіти дала партія «Батьківщина», яка взагалі, мабуть, незадоволена всією системою освіти, оскільки обіцяє переглянути її структуру та фінансування. Крім того, в програмі йдеться про те, що «незалежно від того, куди дитина піде вчитися – приватний заклад чи державний, гроші йтимуть за нею. Завдяки цьому закон гарантує безкоштовну освіту, від початкової до вищої»_.

в «Опозиційної платформи – За життя», крім їх геніального «зупинити деградацію та деінтелектуалізацію країни», в програмі є обіцянки скасувати освітню реформу, дати можливість навчатися рідною мовою, забезпечити поступовий перехід до обов'язкової профільної спеціалізації в середній школі, а також фінансувати установи професійно-технічної освіти з державного бюджету.

Найбільш рейтингова партія – «Слуга народу» – обіцяє оновити освітню та наукову інфраструктуру, оптимізувати мережу закладів вищої освіти й запровадити рівноправність державних і приватних навчальних закладів.

Зарплати українців: що обіцяють політичні партії на виборах-2019З першої п'ятірки партій найбільше обіцянок щодо зарплат дала Батьківщина. Головне – за п'ять років досягти рівня середньої зарплати Польщі в доларовому вимірі.

Про освіту дуже багато йдеться в програмі «Голосу». Основний посил партії Святослава Вакарчука – «освіта має знайти таланти, наука – будуватися ними». Для цього в партії пропонують прискорити реформу шкільної освіти, щоб школа розвивала особистість кожного учня, формувала критичне мислення, давала знання, які допомогли б знайти свою справу й місце в житті.

У школі «Голос» пропонує розвивати електронні системи рейтингування та внутрішню комунікацію на всіх рівнях, запровадити електронні підручники на цифрових планшетах (вдома діти можуть користуватися паперовими, якщо хочуть), створити умови для навчання дітей з особливими потребами.

Також партія планує ввести державні програми перекваліфікації та навчання й створити умови для онлайн-самоосвіти. Йдеться про безкоштовні онлайн-курси з відеоуроками від найкращих українських вчителів. Для вчителів та директорів шкіл обіцяють підвищити якість підготовки, а також самостійно обирати курси для підвищення кваліфікації. «Ми створимо стимули для підвищення якості освіти через впровадження сучасних підходів до фінансування вищої освіти. Обсяг бюджетної підтримки університету залежатиме від кількості студентів, наукових публікацій (передусім у міжнародних рецензованих наукових виданнях) та інших показників якості. Побудуємо фінансування в розрахунку на одного студента», – йдеться в програмі.

Розвиток науки «Голос» хоче повернути у фокус державної політики й зробити стратегічним пріоритетом: «Ми запровадимо ефективні й гнучкі підходи до фінансування науки. Ми запустимо міжнародний науковий аудит окремих установ, на підставі якого ухвалюватиметься рішення про обсяг базового фінансування. Буде збільшений обсяг грантової підтримки окремих дослідницьких проектів і команд. Ми будемо розвивати механізми взаємодії держави, науки, бізнесу та суспільства».

Схожі обіцянки й у партії «Європейська солідарність»: головний принцип освіти – освіта протягом усього життя, розвиток системи інклюзивної освіти, розвиток фундаментальної науки (створення програм і грантів для розвитку наукового потенціалу).

Крім того, в партії Петра Порошенка обіцяють імплементувати концепцію нової української школи, реформувати Національну академію наук, залучити роботодавців до організації професійної освіти (вони мають формувати запит приватного сектора на підготовку фахівців). Окремо прописано, що державне замовлення в навчальних закладах має відповідати потребам ринку – готувати для держави фахівців, яких вона потім може працевлаштувати.

«Освіта всіх рівнів має бути доступною для всіх громадян. Базова освіта має бути безкоштовною. Вища освіта має бути безкоштовною, перш за все, для обдарованих дітей і для дітей соціально вразливих верств населення», – наголошується в програмі. Також дошкільна освіта має охоплювати якомога більшу кількість дітей, а держава має сприяти розвитку мережі дитячих садків.

Нагадаємо, раніше ми писали, що політичні партії обіцяють у сфері культури.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: