Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Сумської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Сумській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Серед шести мажоритарників Сумської області троє виконали більш ніж половину обіцянок, а один нардеп протягом п’яти років не спромігся реалізувати жодної.

Найкраще виконували обіцянки Олег Медуниця та Олександр Сугоняко – в обох по 56% реалізованих намірів. Щоправда, в Медуниці загалом було 39 обіцянок, а в Сугоняко – 25.

Протягом каденції Медуниця подав 102 законопроекти, 145 поправок і надіслав 20 депутатських запитів. Він найчастіше серед колег-мажоритарників області виступав у Раді (81 раз).

У жовтні 2018 року нардеп пообіцяв вимагати збільшення розміру освітньої субвенції місцевим бюджетам. Під час брифінгу у Верховній раді він заявив: «Цього року освітня субвенція не врахувала поділ на класи, поділ на групи при вивченні англійської та української мов. Ми будемо вимагати, щоб освітня субвенція була збільшена й місцеві бюджети залатали дірки у фінансуванні освіти, які вони змушені були своїми доходами латати цьогоріч».

Медуниця не надсилав із цього питання запитів до профільних міністерств, але він підтримав бюджет-2019, який передбачає виділення 71 млрд грн освітніх субвенцій. У 2018 році було виділено 61,7 млрд. грн.

У 2015 році Медуниця пообіцяв, що спільно з мером Сум Олександром Лисенком знайде кошти для встановлення камер цілодобового відеонагляду в центрі Сум для упередження загрози терористичного нападу. Але кошти так і не знайшлися.

Сугоняко запевняє, що тарифи на газ будуть переглянутіСказано 24 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як повідомили нам у Сумській міськраді, мав бути розроблений проект у межах концепції Smart City, в якому передбачалося встановити понад 500 оглядових і приблизно 1000 керованих оптичним зумом камер для розпізнавання (ідентифікації) обличчя та номерних знаків авто. Фінансування проекту планувалося на першу половину 2017 року в межах 5-10 млн грн. При цьому Медуниця не звертався до міськради з пропозиціями чи спробою вирішити фінансові питання.

Сугоняко подав 73 законопроекти, 219 поправок та 46 депутатських запитів. Дивна історія у нього з пропущеними засіданнями: за даними письмової реєстрації, нардепа не було в залі засідань 69 раз, а за електронною реєстрацією – 228.

Виконав нардеп обіцянку в 2015 році докласти максимум зусиль, щоб до кінця літа стан доріг на Краснопільщині покращився. «Почув від громади про жахливий стан дороги Суми-Миропілля-Осоївка-Глибне. Візьму на контроль», – пообіцяв депутат.

Влітку 2016 року Служба автомобільних доріг у Сумській області повідомила, що ремонтувала міст на дорозі Суми-Миропілля-Осоївка. У 2017 році Сугоняко повідомив, що розпочалась активна фаза будівництва дороги від села Угроїди до села Тур’ї Краснопільського району.

Ігор МолотокНародний депутат України
Молоток пообіцяв направити депутатський запит до Кабміну щодо фінансування Шосткинського УТОГСказано 21 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не впорався нардеп з обіцянкою про те, що тарифи на газ будуть переглянуті, яку він дав у 2015 році. У вересні він зареєстрував проект закону «Про встановлення справедливої та економічно обґрунтованої ціни постачання природного газу власного видобутку для потреб населення», який був відхилений профільним комітетом Ради. Варто додати, що питання зниження тарифів прямо не належить до компетенції народного депутата України, тому ми розцінюємо цю заяву як популістську обіцянку.

Ігор Молоток виконав 51% обіцянок, подав 57 законопроектів, 18 поправок та 7 депутатських запитів. Він пропустив найменшу кількість засідань серед своїх колег (33).

Відзначимо, що переважна більшість обіцянок Молотка не належить до повноважень народного депутата й стосується благоустрою округу: ремонту доріг, встановлення дитячих майданчиків та освітлення в Шостці. Але серед багатьох виконаних обіцянок, які напряму пов’язані з «вибиванням» грошей на округ, є й провалені.

У лютому 2017 року Молоток пообіцяв надіслати депутатський запит до Кабміну щодо фінансування Шосткинського Українського товариства глухих, яке перебувало в скрутному фінансовому становищі. Але протягом півроку депутат не подав відповідного запиту.

Андрій Деркач виконав 40% обіцянок, подав 28 законопроектів, 2 поправки та 34 запити. В нього також дивна ситуація з відвідуваністю парламенту: за даними письмової реєстрації, він прогуляв 255 засідань, і це абсолютний рекорд серед колег-мажоритарників області. А за даними електронної реєстрації, нардепа не було на 119 засіданнях.

Серед іншого, Деркач провалив передвиборчу обіцянку зі своєї програми – домогтися повернення надбавок до зарплат учителям. 5 вересня 2017 року парламент ухвалив освітню реформу. Згідно з документом, зарплати вчителів прив'язали до мінімальної зарплатні. Так, оклад педагога найнижчої кваліфікаційної категорії має становити щонайменше 3 мінімальні заробітні плати – 9 тис. 600 грн. Кожна наступна кваліфікаційна категорія має додати педагогу щонайменше 10% зазначеної суми до окладу. Деркач не голосував за цей законопроект.

Навіть чверті обіцянок не спромігся виконати Владислав Бухарєв. Він подав 57 законопроектів, лише 2 поправки й 253 депутатських запити. Зазначимо, що нардеп жодного разу не виступав у парламенті й прогуляв 26 або 104 засідання.

Цей мажоритарник у своїй передвиборчій програмі пообіцяв ініціювати на законодавчому рівні збільшення обсягів бюджетного фінансування соціальних програм в окрузі.

Влітку 2015 року нардеп повідомив, що надіслав запити до прем'єр-міністру України Яценюка щодо вирішення питань бюджетного фінансування свого виборчого округу: 15 травня – щодо виділення коштів із держбюджету для завершення будівництва обласного психоневрологічного диспансеру в Сумах, 19 травня – щодо виділення коштів для будівництва самопливного каналізаційного колектору в місті Лебедині, 22 травня – щодо виділення бюджетних коштів для капітального ремонту студентської їдальні Сумського державного педагогічного університету імені А. С.Макаренка, щодо виділення коштів для будівництва водогону до мікрорайону «Черемушки» в Лебедині.

Однак запитів недостатньо, тому що Бухарєв не ініціював жодної законодавчої ініціативи щодо збільшення обсягів бюджетного фінансування соціальних програм в окрузі.

Микола Лаврик не виконав жодної обіцянки протягом майже п’яти років роботи в парламенті. Нардеп подав 28 законопроектів, 67 поправок і 16 запитів. Серед його досягнень можна виділити те, що він був присутній на 544 засіданнях Ради, й це найбільше серед усіх мажоритарників області.

Однією з найбільш популістських обіцянок Лаврика була передвиборча – ініціювати закріплення на законодавчому рівні прив’язку пенсій, заробітніх плат до долара США або євро. Лаврик так і не зареєстрував жодної законодавчої ініціативи, яка б вплинула на реалізацію його обіцянки.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Одеської та інших областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: