Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Дніпропетровської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Дніпропетровській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Найбільше мажоритарників саме в Дніпропетровській області. Із 17 нардепів, обраних за одномандатними округами в 2014 році, 10 не змогли реалізувати й половини обіцянок, а двоє взагалі не виконали жодного запевнення.

Найефективнішим мажоритарником області можна вважати Костянтина Усова, який впорався з 74% обіцянок. З 19 зобов'язань він зміг реалізувати 14, жодного не проваливши. Ще 5 запевнень нардепа перебувають у процесі виконання, з яких 2 стосуються благоустрою округу.

Ще одну обіцянку Усов може виконати, якщо нардепи до кінця скликання проголосують за Виборчий кодекс. У 2017 році Усов заявив, що голосуватиме проти будь-якого Виборчого кодексу, якщо він не передбачатиме автоматичного зняття кандидатів за підкуп виборців. Після ухвалення проекту Виборчого кодексу за основу його співавтор Леонід Ємець пояснив, що документ унеможливить купівлю місця в списку, підкуп виборців, скасовується «гречка». Усов підтримав цю ініціативу.

Щодо законотворчої діяльності нардепа, то Усов подав 24 законопроекти, 131 поправку, 20 депутатських запитів. З відвідуваністю засідань парламенту в депутата трохи гірше. Згідно з письмовою реєстрацією, у ВРУ він був присутній на 289 засіданнях, а 225 – пропустив.

Іван Куліченко виконав 69% обіцянок, подав 46 законопроектів, 56 поправок і 5 депутатських запитів. Основна частина обіцянок колишнього мера Дніпропетровська (тепер уже Дніпра) стосувалася проблем округу. Відзначимо, що левову частку своїх зобов'язань щодо благоустрою міста Куліченко виконав.

Не вдалося нардепу вчасно виконати обіцянку про те, що до літа 2017 року завершиться реконструкція стадіону пляжних видів спорту в Молодіжному парку Новокодацького району. Будівництво затягнулося ще на рік.

Олег Кришин виконав 5 із 9 обіцянок, при цьому відзначився на законодавчій ниві, подавши 89 законопроектів і 229 поправок. На засіданнях парламенту бував досить регулярно, але й прогуляв чимало (141 засідання).

Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Вінницької областіУ Вінницькій області всі мажоритарники представляють БПП. Половина з них не виконали й 50 відсотків своїх зобов’язань перед виборцями.

Не вдалося нардепу виконати передвиборчу програмну обіцянку домагатися послідовного реформування системи охорони здоров'я. Коли постало питання про голосування за проект закону, який запускав фінансову частину медичної реформи, Кришин утримався.

Половину обіцянок виконав Валентин Дідич, хоча якщо перерахувати в штуках, то вийде, що з 10 зобов'язань він впорався лише з 5. За час роботи в Раді (станом на 1 червня 2019 року) нардеп подав 139 законопроектів, 268 правок і 73 депутатських запити. При цьому депутат був присутній на більшості засідань (487), але рідко виступав у парламенті.

Нардеп провалив передвиборчу програмну обіцянку домагатись ухвалення закону про повну «прозорість влади», в першу чергу перейти до обрання парламенту за відкритими списками. Дідич не підтримав два законопроекти (авторства Юрія Мірошниченка, а також групи депутатів на чолі з Віктором Чусаком), які передбачали впровадження системи виборів за відкритими списками. Ці ініціативи не отримали достатньої підтримки в стінах парламенту. Крім того, нардеп був відсутній під час голосування проекту Виборчого кодексу авторства Андрія Парубія, Леоніда Ємця та Олександра Черненка.

Також половину обіцянок виконав Максим Курячий, хоча на його рахунку 36 запевнень, з яких він реалізував 18. Нардеп досить активно працював у Раді: подав 110 законопроектів, 119 правок і 28 депутатських запитів. Курячий був присутній на 531 засіданні й понад 100 разів виступав у парламенті.

Основна частина виконаних обіцянок депутата стосувалася законотворчої діяльності. Не вдалося Курячому виконати передвиборчу обіцянку домагатися ліквідації підтоплень в Амур-Нижньодніпровському районі Дніпра. Протягом чотирьох років проблема не вирішувалася через відсутність грошей. У березні 2018-го міська влада повідомила, що для повного закриття проблеми підтоплень району необхідно близько 1 млрд грн, але неможливо витратити весь бюджет розвитку Дніпра, щоб вирішити проблему 15 вулиць.

При цьому нардеп не надсилав запити до Кабміну щодо виділення коштів для вирішення зазначеної проблеми, лише одне звернення в грудні 2014 року. На законодавчому рівні депутат також не лобіював вирішення проблеми.

Відзначимо, що п'ять мажоритарників Дніпропетровської області виконали менш ніж 10% обіцяного. Серед аутсайдерів Костянтин Павлов та Яків Безбах, які за час каденції не виконали жодної обіцянки. На рахунку Безбаха 6 зобов'язань перед виборцями, серед яких два провалених стосувалися поліпшення якості медобслуговування. Нардеп не подав законопроекти, що стосуються медицини, не голосував за законопроекти щодо реформування медгалузі в Україні.

Павлов із 17 обіцянок 5 не виконав. Нардеп не виконав передвиборчі запевнення про мораторій на підвищення плати за комуналку, повернення пенсійного віку для жінок 55 років, повернення 50% екологічного збору до міста для вирішення екологічних проблем Кривбасу.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Донецької та Волинської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: