Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Рівненської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Рівненській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Лідер із виконання обіцянок серед мажоритарників області – Василь Яніцький, які реалізував 82%, дуже непоганий показник, щоправда,й обіцянок у нього небагато. За час роботи в парламенті депутат подав 80 законопроектів, 1 тисячу 159 пропозицій до таблиць поправок і 478 запитів. Пропустив близько 30 пленарних засідань, 11 разів виступав із місця й двічі – з трибуни.

Єдина провалена обіцянка Яніцького – створити слідчу комісію з розслідування незаконного видобутку бурштину, він дав її в березні 2015 року. Яніцький та Євтушок зареєстрували законопроект «Про старательську діяльність», який досі не розглядався. Також з ініціативи депутата відбулося засідання робочої групи з напрацювання пропозицій щодо врегулювання порядку видобутку бурштину. Група розробила кілька законопроектів, однак тимчасова слідча комісія створена не була.

Олександр Дехтярчук виконав 60% своїх обіцянок. Народний депутат зареєстрував 105 законопроектів, вніс 519 поправок і 97 запитів. Дехтярчук майже не пропускав пленарних засідань, 26 разів виступав із місця й 30 разів – із трибуни.

У нього також лише одна невиконана обіцянка – відстоювати справедливий розподіл податків, які мають залишитися в місцевих бюджетах. Наприкінці 2014 року Верховна рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)», який дозволив розпочати процес фінансової децентралізації в Україні зі значним розширенням фінансових прав громад. Але Дехтярчук за нього не голосував.

Трохи менше, 59% обіцянок, виконав Сергій Євтушок. На його рахунку 116 законопроектів, 542 пропозиції до таблиць поправок і 60 запитів. Народний депутат також любитель виступати в парламенті: 257 виступів із місця та 63 – з трибуни.

Безпосередньо своєму виборчому округу Євтушок обіцянок не давав, у його програмі лише було зобов'язання домогтися законодавчого врегулювання видобутку бурштину місцевим населенням, воно все ще в процесі виконання. Євтушок став співавтором законопроекту «Про видобування та реалізацію бурштину», який у першому читанні ухвалили, а пізніше відхилили. Також він зареєстрував (разом з іншими народними депутатами) ще один законопроект для вдосконалення законодавства у сфері видобутку корисних копалин.

Юрій Вознюк також виконав 59% обіцянок. На його рахунку 61 законопроект, 96 пропозицій до таблиць поправок і 50 запитів. Крім того, депутат 27 разів виступав у парламенті з місця й 5 разів – із трибуни.

Вознюк, зокрема, виконав програмну обіцянку домагатися проведення капітального ремонту доріг в окрузі. У 2016 році депутат повідомив, що за його сприяння були виділені кошти на капітальний ремонт доріг Бережниця-Степань-Деражне-Клевань, Дерманка-Корець, Шкарів-Бугрин-Мятин, Великі Межирічі-Самостріли. За рік він повідомив, що з його допомогою відремонтували дороги в 14 селах Рівненського району, двох селах Гощанського району, а також у місті Острозі та селі Острозького району.

Лише 21% обіцянок зміг виконати Олег Осуховський. При цьому він бере активну участь у законотворчій діяльності (161 законопроект, 594 поправки та 531 запит), нечасто пропускає засідання.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Полтавської, Запорізької, Луганської та Миколаївської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: