Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Одеської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах в Одеській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Мажоритарники Одеської області дають не так уже й багато обіцянок, а найкращий показник їх виконання – це 50% у Олександра Урбанського. Також депутат за час каденції подав 51 законопроект, 36 пропозицій до таблиць поправок і 13 запитів. Виступає Урбанський у парламенті нечасто: 10 разів із місця й 4 – з трибуни.

Антон Кіссе реалізував 39% своїх обіцянок. Народний депутат подав 40 законопроектів, 139 пропозицій до таблиць поправок і 90 запитів. Кіссе також чемпіон серед мажоритарників області за кількістю виступів: 31 раз із місця й 17 – із трибуни. Щодо виступів можна згадати його виконану обіцянку про те, що після курсів депутат намагатиметься розмовляти в парламенті українською мовою. Обіцянку Кіссе дав у листопаді 2017 року, а за півроку вже заговорив з трибуни українською.

Василь Гуляєв виконав 31% обіцянок. Він майже не пропускає пленарних засідань, часто виступає в Раді. Крім того, на рахунку депутата 68 законопроектів, 609 пропозицій до таблиць поправок і 57 запитів.

У процесі виконання в Гуляєва ще залишається обіцянка сприяти розвитку центрів медичної діагностики в містах та районних центрах округу. Нардеп повідомив, що він вносив свої пропозиції при формуванні бюджету на 2017 рік. Зокрема, вони стосувалися збільшення медичної та освітньої субвенцій для міста Чорноморська, Овідіопольського та Біляївського районів. Також за його сприяння був капітально відремонтований Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат.

Трохи менше, 31% обіцянок, виконав Геннадій Чекіта. На його рахунку 88 законопроектів, 38 пропозицій до таблиць поправок і 52 запити. Провалених обіцянок у народного депутата немає, з того, що йому ще потрібно зробити, можна відзначити обіцянку домогтися збільшення обсягів фінансування системи охорони здоров'я до 7-8% ВВП. Однак Чекіта досі не ініціював жодного законопроекту на цю тему, тому обіцянка, скоріш за все, не буде виконана.

З 25% обіцянок впорався Віталій Барвіненко. За час роботи в парламенті восьмого скликання він подав 42 законопроекти, 112 пропозицій до таблиць поправок і 17 запитів. До речі, нардеп провалив обіцянку надіслати запити до Міністерства екології та Міністерства внутрішніх справ щодо ввезення львівського сміття на території Одеської області. «Адже львівське сміття – це лише верхівка айсберга під назвою екологічна катастрофа в Україні. Досі в нашій країні не налагоджена система переробки відходів. Досі сміття утрамбовують на полігонах. При цьому ніхто не замислюється про серйозні наслідки таких ось «культурних шарів» для екології. Одеська область вважається житницею країни. Скоро почнеться посівна кампанія. Що потрапить до ґрунту разом із цими львівськими відходами і який урожай ми отримаємо?», – переживав Барвіненко. А потім або забув про запит, або передумав.

Крім того, Барвіненко провалив програмну обіцянку вирішити екологічні проблеми озера Сасик. У жовтні 2015 року Одеська обласна рада визнала необхідність відновлення екологічної системи морського лиману Сасик. Був ухвалений документ про будівництво з'єднувального каналу з морем і реабілітацію прилеглих територій. Для вирішення проблеми була створена проектно-кошторисна документація. Але в 2015-2016 роках з обласного бюджету кошти на вирішення проблем озера не виділялися. В обласній адміністрації повідомили, що цією проблемою з депутатів займався лише Антон Кіссе. Барвіненко, своєю чергою, не надіслав навіть жодного запиту на цю тему.

Дмитро Голубов, Іван Фурсін та Олександр Пресман виконали по 22% своїх обіцянок. При цьому депутати не надто активно займалися законотворчою діяльністю й майже не виступали у Верховній раді.

Голубов провалив передвиборчу обіцянку ініціювати запровадження мораторію на забудову наявної паркової зони в окрузі. Наприкінці 2015 року Одеська міськрада проголосувала за проект рішення, який передбачає будівництво висотного будинку на Французькому бульварі. При цьому на території, де заплановане будівництво, розташовані будинки зі статусом архітектурних пам'яток. А депутат жодної ініціативи для запровадження мораторію не зареєстрував.

Сергій Ківалов виконав 18% обіцянок. Нардеп подав 40 законопроектів і 93 запити, а також він чемпіон за кількістю поправок серед мажоритарників області – 643. Нардеп, зокрема, не виконав програмну обіцянку домагатися соціальних гарантій для одеситів, які постраждали від військових дій. Ківалов не зареєстрував жодного законопроекту, спрямованого на реалізацію обіцянки. При цьому Верховна рада ухвалювала ініціативи з надання соціальних гарантій потерпілим унаслідок військових дій в Україні, в тому числі й одеситам: підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни, про правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, про особливості оподаткування й стягнення військового збору з грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції та інші. Але нардеп не підтримав жоден із них. У лютому 2017 року помічники депутата повідомили, що Ківалов надавав допомогу вимушеним переселенцям, але про одеситів не йшлося.

Леонід Клімов виконав лише 14% обіцянок. Він мінімально займається законотворчою діяльністю, практично не виступає у Верховній раді. Едуард Матвійчук взагалі не виконав жодного зобов'язання. Крім того, він пропустив половину пленарних засідань, зате подав 621 депутатський запит (а також 47 законопроектів і 104 пропозиції до таблиць правок).

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської та Запорізької областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: