Підсумки роботи Ради VIII скликання: як виконували програмні обіцянки депутати-списочники

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові вибори. Верховній раді восьмого скликання залишилося пропрацювати лише півтора місяця. Можна нескінченно довго критикувати роботу депутатів поточного скликання, але не можна заперечувати, що зроблено було багато: ухвалювалися закони для співпраці з Європейським союзом і НАТО, ухвалені медична, освітня та судова реформи, збільшені витрати на обороноздатність, ухвалений закон про декомунізацію, підвищувалися мінімальні зарплати та пенсії. «Слово і Діло» подивиться на підсумки роботи, як зазвжди, з точки зору виконання обіцянок.

Сьогодні наша увага спрямована на депутатів-списочників та їхні передвиборчі програми. Обіцянки ми поділили на три групи: виконані, провалені та в процесі виконання (таких майже не залишилося). Згідно з нашими підрахунками, на першому місці за виконанням обіцянок фракція «Народного фронту», в них реалізовані всі 12 програмних обіцянок.

Фракція «Самопомочі» реалізувала 84% своєї програми. На третьому місці найбільша фракція в парламенті – «Блок Петра Порошенка», депутати виконали 60% програмних обіцянок. Менш ніж половину, 42% обіцянок, змогла виконати «Батьківщина». В Радикальної партії – 38% виконаних, замикає рейтинг «Опозиційний блок» – лише 9%.

Виконані обіцянки

Непогано депутати виконували обіцянки, які стосувалися оборонної сфери. «Блок Петра Порошенка» виконав зобов'язання добитися істотного збільшення витрат на модернізацію й посилення Збройних сил та інших структур, «Народний фронт» – сприяти реформуванню армії та інших структур сектору безпеки та оборони, «Батьківщина» – домогтися переоснащення армії відповідно до стандартів НАТО.

«Опозиційний блок» виконав лише дві обіцянки, обидві стосувалися енергоефективності України. Високий рівень виконання обіцянки депутатами «Самопомочі» можна пояснити тим, що в програмі практично всі запевнення йдуть із формулюванням «сприяти», тобто кінцевого результату не обіцяють, але докладатимуть зусиль.

Також депутати-списочники виконали обіцянки оновити суддівський корпус, створити незалежний антикорупційний орган, відмовитися від позаблокового статусу України, визнати Росію агресором, сприяти децентралізації.

Провалені обіцянки

Якщо взяти, наприклад, фракцію Радикальної партії Олега Ляшка, то в її програмі було занадто багато популістських обіцянок, і тому вони не були виконані: запровадити кризовий податок для олігархів, притягати до кримінальної відповідальності чиновників, причетних до організації сепаратистів на Донбасі, домагатися списання 75% зовнішніх міжнародних кредитів, відновити в Україні виробництво повного циклу.

Ще одна невиконана обіцянка «радикалів» – домогтися повернення ядерного статусу України. Депутати, звичайно, внесли до Ради відповідний законопроект, але якщо подумати, які шанси, що Україна знову стане ядерною державою.

«Опозиційний блок» практично всі свої обіцянки провалював через те, що не голосував за запропоновані ініціативи й водночас не пропонував своїх. Реалізувати програму модернізації армії, сприяння в реформуванні правоохоронної системи, сприяти процесу децентралізації влади – лише деякі з невиконаних обіцянок «опоблоківців», хоча за цими темами парламент ухвалив десятки законів.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» не виконала дуже важливу обіцянку домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Депутати не подали жодної законодавчої ініціативи.

Обіцяв БПП домогтися скорочення кількості податків і зменшити їх ставки. Верховна рада ухвалювала законопроект, який передбачає скорочення кількості податків і зборів із 22 до 9. Були також ухвалені зміни до Податкового кодексу щодо перегляду ставок окремих податків і зборів. Але зусиль виявилося недостатньо: в рейтингу Світового банку Doing Business Україна не поліпшила свої позиції за критеріями «оподаткування». І зараз податки в країні становлять 34% ВВП, у середньому українець віддає на потреби держави кожну третю гривню.

«Самопоміч» обіцяла сприяти скасуванню пільг для міністрів і парламентарів, але нічого для цього не зробила.

Популізм не чужий і обіцянкам «Батьківщини». У програмі йшлося про те, що депутати змусять Росію компенсувати збитки від окупації Криму. Але до компетенції нардепів це не належить, та й члени фракції не вносили відповідних ініціатив, законопроектів або позовів. Те ж саме стосується й обіцянки запустити програму з повернення Криму до складу України.

Що ще залишилося зробити

Обіцянок, які парламентські фракції ще можуть виконати, залишилося зовсім небагато. З огляду на те, що Рада увійшла в процес розгляду Виборчого кодексу, БПП, «Батьківщина» та Радикальна партія можуть реалізувати обіцянку ухвалити закон про проведення виборів за відкритими списками.

Крім того, депутати від «Батьківщини» ще теоретично можуть домогтися скасування недоторканності президента і нардепів, а також домогтись ухвалення закону про імпічмент президента. Сприяти в ухваленні закону про президента обіцяла й «Самопоміч».

Нагадаємо, «Слово і Діло» склало хронологію парламентської виборчої кампанії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: