Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Вінницької області

Читать на русском

Позачергові парламентські вибори мають відбутися 21 липня 2019 року. Підбиваючи підсумки роботи Верховної ради VIII скликання, «Слово і Діло» вже подивилось, як виконували програмні обіцянки депутати-списочники. Також ми проаналізуємо, наскільки ефективно працювали народні депутати, обрані за одномандатним виборчим округом, у всіх областях України. У кожного мажоритарника ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, але й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань. Усі дані фіксуються від початку каденції до 1 червня 2019 року. Сьогодні пропонуємо подивитись, як виконували обіцянки, зокрема й передвиборчі, депутати-мажоритарники Вінницької області.

У Вінницкій області вісім депутатів-мажоритарників, більшість із них виконали понад половину обіцянок. Це досить хороший показник. Але слід враховувати, що в багатьох депутатів було менш ніж 10 обіцянок, які вони виконували протягом майже п’яти років.

Нардеп Іван Мельничук (ОВО №14) від фракції БПП виконав усі обіцянки. Щоправда, він дав лише 6 запевнень.

На рахунку Мельничука 95 поданих законопроектів, 310 пропозицій до таблиць поправок, 350 депутатських запитів. Він 75 разів виступів із місця й 10 разів – із трибуни Ради.

Згідно з письмовою реєстрацією, у Верховній раді він був присутній на 551 засіданні та відсутній із невідомих причин на 2.

Серед виконаних передвиборчих обіцянок Мельничука можна виділити програмне зобов’язання домогтися публічності доходів і витрат державних службовців та членів їхніх сімей. Він підтримав законопроект щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру в 2016 році.

Відповідно до ухваленого закону, народні депутати, чиновники, прокурори, судді зобов'язанні подавати декларації в електронній формі. Також була запроваджена кримінальна та адміністративна відповідальність за недостовірність поданих даних.

Щодо роботи з округом, то Мельничук, як і обіцяв, допоміг вирішити проблему з водогоном у двох селах.

«Села Мала Жмеринка та Уяринці незабаром отримають нові водогоні, а з ними й вирішення проблеми з водою», – запевнив нардеп, пояснивши, що за прокладання нового водогону безкоштовно візьметься Швейцарський центр ресурсів, щойно отримає весь необхідний пакет документів від сільського голови. Восени 2016 року водогони збудували.

Микола Кучер (ОВО №17) від фракції БПП виконав 84% обіцянок. Загалом він дав 25 обіцянок, з яких 21 реалізував і жодної не провалив.

Кучер подав 94 законопроекти, 76 пропозицій до таблиць поправок, 65 депутатських запитів. Нардеп 6 разів виступав під час засідання Ради з місця й 7 разів – із трибуни.

Згідно з письмовою реєстрацією, у ВРУ він був присутній на 399 засіданнях і 157 разів – відсутній. Електронна реєстрація дає дещо інші результати – присутній на 518 засіданнях, відсутній – на 43.

Відзначимо, що переважна більшість обіцянок нардепа не належить до його компетенції й стосується благоустрою округу – ремонту доріг, лікарень і шкіл, встановлення спортивних майданчиків та проведення культурних заходів.

Так, у 2016 році він запевнив, що зробить усе залежне від нього, щоб із державного бюджету виділялися кошти на ремонт доріг у його виборчому окрузі. Вже в липні після численних звернень Кучера Кабмін виділив 45 млн грн на ремонт об’їзної дороги навколо Гайсина. Цією ж постановою передбачений і ремонт ділянки дороги в районі села Краснопілка Гайсинського району. Також нардеп сприяв у вирішенні питання ремонту дороги та площі в селі Баланівка. На ці потреби МХП «Зернопродукт» виділив понад 2 млн грн.

Вдалося нардепу домогтися виділення з держбюджету 6,2 млн грн на поновлення будівництва Теплицької центральної районної лікарні, яке було «заморожене» більш ніж 25 років.

У процесі виконання перебуває обіцянка нардепа відремонтувати покрівлю та приміщення пам'ятки архітектури «Стражниця» в селі Баланівка.

«Оскільки сума всіх робіт становить понад 7 млн грн, то вирішили проводити ремонтні роботи в декілька етапів. Першим етапом, який уже завершений, стала заміна вікон та дверей. Цього року ремонтні роботи будуть продовжені, буде відремонтована покрівля всієї будівлі, а вже потім відреставроване саме приміщення будівлі», – написав Кучер у Facebook.

У відповідь на наш запит Микола Кучер повідомив, що станом на 29 грудня 2018 року готовність об'єкта складає 40%. Депутат планує залучити 3,1 млн. грн із місцевих і державного бюджету на реалізацію третього етапу реконструкції «Стражниця». Фінальний етап реалізації проекту реконструкції запланований на 2020 рік.

Руслан Демчак (ОВО №18) від фракції БПП виконав 82% обіцянок. Загалом нардеп дав 11 обіцянок, з яких виконав 9 і жодної не провалив.

Під час роботи в парламенті нардеп подав 114 законопроектів, 1 тис. 75 поправок та 180 депутатських запитів, 64 рази виступав із місця й 105 – за трибуною Ради. За даними письмової реєстрації, у ВР Демчак був присутній на 473 засіданнях і відсутній із невідомих причин – на 83.

Переважна більшість обіцянок нардепа стосувалася покращення економічної ситуації в регіонах. У своїй програмі він пообіцяв домагатися законодавчого закріплення надходження до місцевих бюджетів плати за використання земель резерву й запасу в розмірі 4,5% від нормативно-грошової оцінки землі з подальшим використанням коштів на розвиток місцевої інфраструктури.

Обіцянку Демчак виконав, підтримавши законопроект «Про добровільне об'єднання територіальних громад», який дає змогу сформувати самодостатні територіальні громади. Також нардеп проголосував за зміни до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році. Законопроектом пропонується надати повноваження розпоряджатися землями радам об'єднаних територіальних громад, що були утворені в процесі адміністративної реформи на початку 2015 року.

Після ухвалення цього закону Державна фіскальна служба в 2016 році повідомила, що розмір орендної плати за землю має бути не меншим за 3 відсотки нормативної грошової оцінки й не може перевищувати 12 відсотків.

Для округу Демчак пообіцяв домагатися виділення коштів для ремонту місцевих доріг. Прес-секретар депутата Юлія Бенцлер повідомила, що для ремонту доріг вдалося залучити такі кошти: дотації 3 мільйони 644 тисяч гривень – капітальний ремонт дороги З–17 Біла Церква–Тетіїв–Липовець–Гуменне на ділянці (90+000–94+000) до смт Оратів (Оратівський район); дотації 900 тис. грн – ремонт вулиці Коцюбинського–Щербакова в місті Погребище; 66 тис. грн – вулиця Набережна в селі Ліщинці (Погребищенський район); 460,7 тис. грн – капітальний ремонт дорожнього покриття на вулиці Корольова, смт Турбів (Липовецький район).

У звіті Руслана Демчака за 2017 рік для ремонту доріг виборчого округу були залучені 2 мільйони гривень – капітальний ремонт дороги державного значення Біла Церква-Тетіїв-Липовець-Гуменне до смт Оратів; 600 тис. грн – капітальний ремонт дорожнього покриття провулку Інтернаціональний смт Дашів; 500 тис. грн – капітальний ремонт дороги на вулиці Шкільній у с. Росоша.

Олексій Порошенко (ОВО №12) від фракції БПП виконав 80% обіцянок, яких було лише п’ять. Протягом роботи нинішнього скликання до 1 червня нардеп подав 35 законопроектів, 46 поправок, 20 депутатських запитів, 19 разів виступав із місця й 4 – з трибуни.

Згідно з письмовою реєстрацією, у ВРУ Порошенко був присутній на 495 засіданнях і відсутній із невідомих причин – на 66.

Після того, як до Олексія Порошенка звернулися вдови учасників АТО, які не могли отримати певні виплати, у вересні 2015 року народний депутат пообіцяв ініціювати кампанію з перегляду порядку надання соціальних пільг для певних верст населення. Він запевнив, що будуть знайдені механізми, щоб була переглянута постанова Кабміну, відповідно до якої зникають пільги в системі оплати комунальних послуг для певних категорій сімей, в яких є загиблі учасники АТО.

У лютому 2016 року Верховна рада ухвалила законопроект, ініційований Порошенком, про внесення змін до закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих.

В окрузі Олексій Порошенко обіцяв розвивати медичні заклади: «Торік ми змогли суттєво допомогти цій лікарні (Вінницькій районній лікарні – ред.) покращити матеріально-технічну базу. Ми й надалі продовжуватимемо розвивати медичні заклади на всіх рівнях – від сільських ФАПів до спеціалізованих клінік».

Ця обіцянка не належить до компетенції нардепа, який, до речі, підтримав проект закону «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості».

У відповідь на наш запит щодо підтримки лікарень округу Порошенко повідомив, що з лютого 2017 року до березня 2018-го проведені роботи з добудови головного корпусу клінічної лікарні швидкої медичної допомоги на вулиці Київській, 68 у Вінниці; капітальний ремонт отоларингологічного відділення Вінницької ЦРЛ, капітальний ремонт вказаної лікарні (утеплення стін та заміна покрівлі); придбані меблі для гінекологічного, неврологічного відділень, туберкульозного кабінету, 2 кардіомонітори, 26-канальні електрокардіографи, 2 промислові пральні машини та 3 комп'ютери; проведений капітальний ремонт з утеплення фасадів будівлі та благоустрій Вінницько-Хутірської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, придбане обладнання; придбані меблі та медичне обладнання для Гавришівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Ще чотири мажоритарники Вінницької області виконали менш ніж половину обіцянок: Олександр Домбровський (45%), Петро Юрчишин (44%), Іван Спориш (33%), Юрій Македон (25%). Всі вони також представляють фракцію БПП.

Раніше ми писали, що політики обіцяли пенсіонерам.

Також «Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки партій залишаються невиконаними після чотирьох років роботи ВР.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: