Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Закарпатської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Закарпатській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Варто відзначити, що мажоритарники Закарпатської області не надто активно працюють: обіцянок виконують небагато, законотворчою діяльністю також займаються мало, майже не виступають у парламенті. Найвідповідальніший депутат Роберт Горват виконав лише 56% своїх зобов'язань. За час каденції він подав 126 законопроектів, 49 пропозицій до таблиць поправок і 122 запити. З місця нардеп виступав у Раді 7 разів, із трибуни – 5.

Єдина невиконана обіцянка Горвата – запровадити на території Закарпаття пільгове оподаткування для малого й середнього бізнесу в туристичній галузі. Депутат зареєстрував два законопроекти, які мають стосунок до розвитку підприємництва на Закарпатті: «Про внесення змін до закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» (щодо забезпечення рівних прав інвесторів, розширення виробництва та створення нових робочих місць)» і «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виконання державних гарантій соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус гірських, залучення приватних інвестицій в розвиток гірських територій». Але нічого, що стосувалося б зменшення податкового навантаження на туристичну галузь, Горват не запропонував.

Віктор Балога виконав 33% своїх обіцянок. Він подав 30 законопроектів, 21 пропозицію до таблиць поправок і 3 депутатських запити. Крім того, нардеп по одному разу виступив із трибуни та з місця.

Наприкінці серпня 2016 року Балога пообіцяв особисто боротися з вирубкою дуба на Закарпатті. Він також заявив, що звернувся з цим питанням до правоохоронних органів. Але обіцянку свою він так і не виконав. За рік депутат не зареєстрував жодного законопроекту, не подав жодного запиту щодо боротьби з вирубкою дуба в регіоні. Крім того, минулого року Балога не голосував за законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду лісу-кругляка.

Михайло Ланьо також виконав 33% обіцянок. Він подав лише 9 законопроектів, на його рахунку немає жодного запиту або пропозиції до таблиць поправок. Ланьо лише одного разу виступав із місця, за даними письмової реєстрації, він був відсутній на 203 пленарних засіданнях, за даними електронної – на 122.

Із виконаних запевнень Ланьо можна відзначити допомогу Закарпатській обласній лікарні в Мукачеві. В лікарні повідомили, що депутат і його помічники регулярно допомагають інфекційному відділенню, забезпечуючи матеріально – технічним обладнанням, подарунками, дрібним інвентарем. У 2016 році за його сприяння були виділені кошти й проведена реконструкція системи опалення поліклінічного відділення на суму 1 млн 81,2 тис. грн. У 2017 році за сприяння Ланьо на суму 4,4 млн грн закупили медичне обладнання, автомобіль швидкої медичної допомоги та провели капітальний ремонт даху інфекційного відділення. Минулого року на суму 5,8 млн грн провели благоустрій території лікарні, капітальний ремонт поліклініки із заміною вікон, придбали апарати УЗД і ШВЛ для реанімації.

Іван Балога виконав 20% обіцянок. Народний депутат подав 12 законопроектів, 8 пропозицій до таблиць поправок і 62 запити. Він жодного разу не виступав у Раді, за даними письмової реєстрації, він був відсутній на 57 засіданнях, за даними електронної – на 160.

Лише 13% обіцянок реалізував Василь Петьовка. На його рахунку 60 законопроектів, 90 пропозицій до таблиць поправок і 92 запити. Він також лише одного разу виступав у Верховній раді з місця.

У процесі виконання залишається його програмна обіцянка домагатися повного державного фінансування й контролювати виконання протипаводкових заходів. Зокрема, з 2015 до 2017 року депутат п'ять разів звертався до уряду щодо питання протипаводкових заходів на Закарпатті.

Жодної обіцянки за час каденції не виконав Павло Балога. Крім того, він не виступає в парламенті й майже не займається законотворчою діяльністю (один законопроект і 5 запитів). Хоча пленарних засідань він пропускає порівняно небагато.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської]та Волинської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: