Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Житомирської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розкібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Житомирській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Найбільше обіцянок виконав Павло Дзюблик – 71%. У депутата хороша відвідуваність, він пропустив лише близько 30 пленарних засідань. Але варто зазначити, що всі мажоритарники Житомирської області стабільно присутні в парламенті й активно працюють. На рахунку Дзюблика 112 законопроектів, 221 пропозиція до таблиць поправок і 183 запити. Крім того, він 27 разів виступав із місця й стільки ж разів – із трибуни.

Із невиконаних обіцянок Дзюблика можна виділити – створення підрозділу громадської організації «Екологічна варта Житомирщини» в кожному районі області. Спочатку нардер дав таку обіцянку, а потім з'ясувалося, що організація постійно працює в чотирьох районах, а окремо реєструвати підрозділу Дзюблик не планує й не вважає доцільним. За його словами, достатньою є робота активістів на місцях.

Впорався депутат із зобов'язанням підтримувати розвиток спорту в своєму виборчому окрузі. «В межах можливостей підтримую й продовжуватиму підтримувати розвиток спорту, тому що це правильне проведення часу й здоров'я наших дітей», – пообіцяв він у 2016 році. За підсумками року стало відомо, що за ініціативою Дзюблика з державного бюджету були виділені кошти на 54 об'єкти округу, 8 із них – дитячо-юнацькі спортивні школи, які отримають по 100 тис. грн кожна. Крім того, за його сприяння були куплені тренажери, велосипеди та тенісні столи для декількох ДЮСШ. Також Дзюблик залучив кошти на придбання спортивного обладнання для Брусилівської ЗОШ.

Трохи більш ніж половину обіцянок – 51% – виконав Борислав Розенблат. На рахунку депутата 131 законопроект, 263 пропозиції до таблиць поправок і 51 запит. Також Розенблат 42 рази виступав із місця й 48 разів – із парламентської трибуни.

Минулого року Розенблат провалив обіцянку встановити в Житомирі 10 футбольних міні-полів зі спортивним інвентарем для занять workout. У липні він повідомляв про виділення першого траншу в розмірі 8 млн грн, у тому числі для облаштування спортивних майданчиків на двох вулицях. До кінця року депутат планував облаштувати всі 10 спортивно-оздоровчих прибудинкових майданчиків. Пізніше в міській раді Житомира «Слову і Ділу» повідомили, що в 2018-му за рахунок міського бюджету були введені в експлуатацію спортивний зал, два майданчики із синтетичним покриттям для міні-футболу та баскетболу, майданчик із тренажерним обладнанням, а за програмою «Бюджет участі» – спортивний майданчик із синтетичним покриттям і майданчик із тренажерним обладнанням. Тож за фактом спортивних комплексів менше, ніж 10. До речі, в лютому цього року Розенблат пообіцяв виправитися й повідомив, що гроші на будівництво вже виділені.

Три роки тому Розенблат пообіцяв домогтися виділення 5 млн грн для реконструкції онкологічного диспансеру в Житомирі. За його словами, отримати зазначені засоби можна буде тільки після розробки Житомирською обласною радою проектно-кошторисної документації. У жовтні 2016-го депутат повідомив, що є попередня домовленість із керівництвом обласної ради про виділення коштів. Пізніше він уточнив, що повторно звертатиметься до уряду щодо виділення 5 млн, оскільки залучені кошти були витрачені на придбання медичного обладнання для пологового відділення центральної лікарні.

У серпні минулого року реконструкція онкодиспансеру розпочалася. З обласного бюджету залучили 7,5 млн грн і аналогічну суму – з Державного фонду регіонального розвитку. Щоправда, в Кабінеті міністрів нам повідомили, що Розенблат не звертався з пропозицією виділити гроші для реконструкції. Зараз ми чекаємо на відповіді від Міністерства охорони здоров'я та Міністерства фінансів.

Володимир Арешонков виконав 47% обіцянок. За час каденції він подав 31 законопроект, 115 пропозицій до таблиць поправок і 162 запити. З місця депутат виступав 24 рази, з трибуни – 48 разів.

У 2015 році Арешонков пообіцяв сприяти узаконенню видобутку бурштину в Житомирській області, обіцянка все ще в процесі виконання. В квітні 2015-го Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про видобування та реалізацію бурштину», одним з ініціаторів якого виступив Арешонков. Але в 2017 році ця ініціатива була відхилена й знята з розгляду.

Проблема з нелегальним видобутком бурштину в області не вирішена. Поки старательська діяльність не легалізована, єдиний шлях видобувати бурштин – отримати спеціальний дозвіл. Дозвіл мають три компанії – ТОВ «Райт Солюшн», ТОВ «Амбер Холдинг» і ТОВ «Надра Галичини». У міській раді говорили про те, що потрібно дозволити старателів утворювати ФОПи й видобувати дорогоцінні камені на певних ділянках, одночасно зобов'язавши їх платити податки. У парламенті зареєстровано два законопроекти на цю тему, але вони досі не ухвалені. Минулого року Арешонков повідомив, що намагається врегулювати це питання іншими шляхами. Він надсилав запити силовикам, двом прем'єр-міністрам, співпрацює з правоохоронними органами.

Олександр Ревега виконав 33% обіцянок. Він подав 84 законопроекти, 9 пропозицій до таблиць поправок і 94 запити. У парламенті він майже не виступає: 9 разів із місця й 5 – із трибуни. Володимир Литвин реалізував 28% обіцянок. За час каденції депутат подав 84 законодавчі ініціативи, 150 пропозицій до таблиць поправок і 232 запити. А ще Литвин чемпіон серед мажоритарників округу за кількістю виступів у Верховній раді: 79 разів із місця й 129 – із трибуни.

Лише 25% обіцянок виконав Віктор Развадовський. Він майже не пропускає пленарних засідань, але лише шість разів під час них виступав із місця й жодного разу – з трибуни. На рахунку депутата 97 законопроектів, одна пропозиція до таблиці поправок і 271 запит.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Донецької, Дніпропетровської та Волинської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: