Медицина: що обіцяють політичні партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, що партії обіцяють українцям розвитку охорони здоров’я.

Українці вважають, що саме система охорони здоров’я потребує невідкладних та першочергових змін. Тому й не дивно, що всі прохідні політсили в своїх програмах обіцяли виборцям покращити стан медицини в країні.

«Слуга народу» не обіцяє продовжувати медичну реформу, але береться запровадити систему обов’язкового медичного страхування. Також партія має намір здійснити нездійсненне – знищити фармакологічну мафію, скасувавши корупційний механізм повторної сертифікації ліків.

Також у межах тотальної діджиталізації країни СН обіцяє перевести всю медичну документацію в електронну форму. Зазначимо, що частково цей процес уже розпочався в межах роботи системи еНеаІth та переведення паперових карток пацієнтів у електронний формат.

Найбільш рейтингова партія обіцяє створити чіткий і зрозумілий гарантований пакет медичних послуг, а також створити умови для розвитку профілактичної медицини. Є в програмі СН і найулюбленіша обіцянка всіх часів – підвищити рівень матеріально-технічного забезпечення лікарень.

«Опозиційна платформа – За життя» вже не обіцяє скасувати медреформу Супрун, як свого часу збирався Бойко, балотуючись у президенти, але збирається розвивати на державному рівні систему охорони здоров’я, а не «телемедицину». Також ОПЖЗ обіцяє забезпечити невідкладну медичну допомогу, відновити доступну медичну допомогу за принципом «від села до столиці» та поступово перейти до страхової медицини за рахунок зменшення податкового навантаження на роботодавців.

«Голос» збирається завершити реформу охорони здоров'я за принципом «гроші ходять за пацієнтом», запустити в роботу електронну систему еНеаІth, яка передбачає особистий електронний кабінет пацієнта, електронну систему медичних призначень, лікування за закладеними в систему сучасними медичними протоколами, електронні рецепти на ліки.

До того ж «Голос» обіцяє врегулювати фармацевтичний ринок, щоб отримати справедливі ціни на якісні ліки та захистити українців від фальшивих та неефективних препаратів.

«Батьківщина» обіцяє запровадити обов’язкове медичне страхування за рахунок коштів роботодавців з одночасним зменшенням удвічі податкового навантаження на їх підприємства. Також у програмі партії є обіцянка підвищити заробітну плату медиків до європейського рівня за рахунок обов’язкового медичного страхування.

Разом із тим «Батьківщина» має намір повернути людям право викликати лікаря додому, а в селах забезпечити повноцінне функціонування ФАПів за рахунок залучення довгострокового кредитування.

«Європейська солідарність» збирається продовжити на наступних рівнях медичну реформу, започатковану в Україні на первинній ланці. Партіє береться створити законодавчу та інституційну базу для переходу до системи обов’язкового медичного страхування.

На законодавчому рівні ЄС обіцяє врегулювати правові відносини «лікар – пацієнт», «медзаклад – паціент», а також забезпечити державним та приватним медичним закладам однакові можливості для надання послуг пацієнтам.

Окрім того, ЄС обіцяє позбавити МОЗ функцій закупівлі, утримання медичних та освітніх закладів та розмежувати управлінські, господарські та професійні функції.

Раніше ми писали, що обіцяють партії на виборах-2019 з приводу пенсії та пільг, а також щодо зарплат українців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: