Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Тернопільської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Тернопільській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Найвідповідальніший мажоритарник області – Тарас Юрик, який виконав 83% своїх обіцянок, але їх у нього лише шість. За час каденції він подав 63 законопроекти, 39 пропозицій до таблиць поправок і 27 запитів. Також він 15 разів виступав із місця й тричі – з трибуни.

Єдина обіцянка, яку провалив Юрик, – до кінця 2017 року суттєво збільшити кількість об'єктів спортивної інфраструктури Тернопільської області. «Ставши на чолі футбольного господарства області, буду з подвійною енергією працювати й докладуся до нього, щоб до кінця 2017 року значно збільшилася кількість об'єктів спортивної інфраструктури нашої області», – говорив він у лютому, а в квітні депутат повідомив, що за рік будуть збудовані 10 футбольних майданчиків зі штучним покриттям у кожному районному центрі області. Але наприкінці 2017-го в Тернопільській обласній адміністрації повідомили, що збудували лише два футбольних майданчики.

Олег Барна виконав 70% своїх обіцянок (загалом їх у нього 61). Народний депутат подав 69 законопроектів, 21 пропозицію до таблиць поправок і 42 запити. А ще Барна дуже любить виступати у Верховній раді: 117 разів із місця й 86 – із трибуни.

Барна, зокрема, не виконав обіцянки в 2017 році позпочати ремонт доріг у селах Босири та Коцюбинчики Чортківського району Тернопільської області. В обласній адміністрації повідомили, що ремонт у селах не проводився через відсутність коштів у державному бюджеті.

Михайло Головко реалізував 29% своїх зобов'язань. За час роботи в парламенті депутат подав 226 законопроектів, 686 поправок і 449 запитів. Також він 52 рази виступав із місця й 95 – із трибуни. Відзначимо, що обіцянок безпосередньо своєму округу народний депутат не давав.

Тарас Пастух виконав 25% обіцянок. Депутат подав величезну кількість поправок – 1 тисячу 442, а також 66 законопроектів і 50 запитів. Він 89 разів виступав у парламенті з місця й 39 – із трибуни.

У процесі виконання в Пастуха залишається програмна обіцянка збудувати сміттєпереробний завод у Тернополі. Навесні минулого року депутат повідомив «Слову і Ділу», що протягом 2015-2017 років провів кілька зустрічей із потенційними інвесторами для будівництва заводу. Але через те, що в місті немає земельної ділянки для складування, сортування та переробки твердих побутових відходів, адміністрація їх не надає, тому інвестори відмовляються продовжувати переговори. В жовтні Пастух також прокоментував свою обіцянку: «Протягом поточного року в мене було 7-8 зустрічей з інвесторами, які шукали місце в Україні для будівництва сміттєсортувального та сміттєпереробного заводу. Я тепер готовий підняти всі ті контакти, і якщо в людей не змінилося бажання, й вони не стали вкладати кошти в інші області, то також їх можна відправити сюди, безпосередньо до керівництва області, керівництва міністерства, тому що їм двом потрібно реалізовувати ці проекти. А моє сприяння – це допомогти організувати ці зустрічі».

Крім того, Пастух досі не виконав програмну обіцянку залучати приватні та державні інвестиції в економіку Тернополя. У Верховній раді він підтримав низку законопроектів, які сприяють припливу інвестицій до країни. Але на запит «Слова і Діла» про те, що конкретно він робить для залучення інвестицій в економіку Тернополя, депутат не відповів.

Лише 8% обіцянок виконав Микола Люшняк. На його рахунку 97 законопроектів, 230 пропозицій до таблиць поправок і 61 запит. У Раді депутат лише двічі виступав із місця й 16 – із трибуни. Люшняк, як і Головко, обіцянок саме своєму округу не давав.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Запорізької, Рівненської та Сумської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: