Зняття недоторканності з Дунаєва: нардепи втратили шанс виконати свої обіцянки

Читать на русском
Деякі нардепи обіцяли підтримувати будь-які подання ГПУ на зняття недоторканності, але постанова щодо Сергія Дунаєву чомусь не набрала голосів.

Тема зняття депутатської недоторканності вже неодноразово ставала предметом спекуляцій напередодні виборів, а також численних обіцянок. Поки триває робота над відповідними змінами до Конституції, народні депутати запевняють, що готові проголосувати за позбавлення недоторканності будь-якого свого колеги (були б законні підстави). Буквально минулого тижня був черговий шанс продемонструвати серйозність своїх намірів, але не всі ним скористалися.

4 жовтня генеральний прокурор Юрій Луценко просив Верховну Раду притягнути до кримінальної відповідальності Сергія Дунаєва з «Опозиційного блоку», якого підозрюють у декларуванні недостовірної інформації. Але ця постанова набрала лише 125 голосів за 225 мінімально необхідних, «проти» виступили 34 нардепи (майже всі з «Опоблоку»), утрималися – 10, не голосували – 107.

Іван Крулько та Юлія Тимошенко обіцяли, що «Батьківщина» голосуватиме за всі подання на зняття недоторканності. Але в четвер фракція дала лише 7 голосів із 20, сам Крулько не голосував, а Тимошенко взагалі була відсутня.

Семен Семенченко заявляв, що голосуватиме за зняття недоторканності з будь-якого депутата, назвавши це своєю принциповою позицією. На засіданні, де розглядали постанову на Дунаєва, Семенченко був зареєстрований, однак на голосуванні був відсутній.

Фракція «Блоку Петра Порошенка», за словами Ігоря Кононенка, підтримуватиме всі подання ГПУ на зняття депутатської недоторканності. Однак за постанову щодо Дунаєва БПП дала лише 42 голоси зі 135, більшість членів фракції або не голосували, або були відсутні, як і сам Кононенко. Мустафа Найєм з БПП також не голосував за постанову, хоча обіцяв підтримувати їх усі.

Антон Геращенко минулого року говорив, що підтримає подання генпрокурора про зняття недоторканності, якщо на це будуть підстави. У випадку з Дунаєвим регламентний комітет Ради визнав подання законним, але все одно нардеп не голосував.

Нагадаємо, «Слово і Діло» досліджувало, як відрізняється депутатська недоторканність в інших країнах та в Україні.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: