Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Полтавської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Полтавській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Найвідповідальніший мажоритарник області – Олег Кулініч, який виконав 62% своїх обіцянок. За свою каденцію депутат подав величезну кількість поправок – 1 тисячу 258, а також 125 законопроектів і 152 запити. Він пропустив близько 30 пленарних засідань, 67 разів виступав із місця та 151 раз – із трибуни.

Із провалених обіцянок Кулініча можна виділити обіцянку контролювати питання пошуку коштів для закупівлі сміттєвозів для районів Полтавської області. Дав він її в травні 2016 року: «У Полтавській області на умовах співфінансування вирішено централізовано закупити 20 сміттєвозів для різних районів області. Вартість однієї такої машини – близько 2 мільйонів гривень. Було вирішено, що необхідно терміново знайти гроші для закупівлі техніки, а я пообіцяв, що буду тримати це питання на контролі». Однак за рік нардеп відмовився від своєї обіцянки, заявивши, що в пріоритеті в нього тепер закупівля екскаватора, на що й були залучені кошти з обласного бюджету.

Цього року Кулініч обіцяв допомогти з вирішенням питання ремонту дороги від села Човно-Федорівка Зіньківського району до траси Лубни-Миргород-Опішня. Часу на виконання цієї обіцянки в нього зовсім небагато, адже вже за місяць парламентські вибори.

Юрій Бублик виконав 34% своїх зобов'язань. За час роботи у Верховній раді восьмого скликання він подав 200 законопроектів, 101 пропозицію до таблиць поправок і 290 запитів. За даними письмової реєстрації, народний депутат пропустив 75 засідань, за даними електронної – 98.

У березні 2017 року депутат пообіцяв підтримувати спортивні починання полтавчан. За два місяці за підтримки Бублика відбувся фінал відкритого Кубка Полтави з волейболу. Також за підтримки нардепа були відремонтовані спортивні зали в двох школах, а для гімназії Ковпака придбали спортивний інвентар. Бублик допомагав у організації змагань різного рівня, зокрема Відкритого кубка з тхеквондо, фінального Кубка Полтави волейбольних змагань, і підтримує команду черлідингу «Стимул». Таким чином, обіцянку він виконав.

Також 34% обіцянок виконав Костянтин Іщейкін. На рахунку депутата 68 законопроектів, 335 пропозицій до таблиць поправок і 27 запитів. Іщейкін 4 рази виступав у парламенті з місця й 59 разів – із трибуни.

У 2017 році народний депутат не виконав обіцянку посприяти у виділенні державного фінансування центральної районної лікарні Гадяча (зокрема, придбання УЗД-апарату та ангіографа). Згідно зі звітом районної адміністрації, з лютого 2017-го до березня 2018-го для лікарні закупили лише два УЗД-апарати (за значної підтримки Світового банку). Пізніше в самій лікарні повідомили, що із січня 2017-го кошти на придбання УЗД-апарату та ангіографа не виділялися. Таким чином, Іщейкін не допоміг.

Андрій Река реалізував 32% обіцянок. Він подав 72 законопроекти, 332 пропозиції до таблиць поправок і 12 запитів. Крім того, нардеп 30 разів виступав у парламенті з місця й двічі – з трибуни.

У серпні 2017 року Река дав обіцянку сприяти розвитку картингу в своєму виборчому окрузі. У міській раді Полтави «Слову і Ділу» повідомили, що в 2017-2018 роках депутат не звертався щодо розвитку, підтримки або будь-яких інших питань, що стосуються картодрома «Лтава». У квітні-жовтні 2017-го та в 2018 році в Полтаві провели кілька змагань із картингу, але Река не надавав допомоги або фінансової підтримки.

В інших районах округу Реки також не бачили від нього допомоги для розвитку картингу. Тож своє зобов'язання він не виконав. При цьому в коментарі «Слову і Ділу» Река заявив, що «з картингом у нас все відмінно»: «Я просив мера, щоб дали їм територію, все їм дали, лише цей керівник, який очолював, поїхав до Польщі тимчасово, а тепер він приїде й далі займатиметься».

Сергій Каплін виконав 27% обіцянок за час роботи в парламенті. Він подав 135 законопроектів, 439 пропозицій до таблиць поправок і 128 запитів. За даними письмової реєстрації, нардеп пропустив 124 пленарних засідання, за даними електронної – 299. Особливо Каплін любить виступати в Раді: 240 виступів із місця й 85 – із трибуни.

Незабаром вибори, а значить, прийшов час звітувати перед виборцями. «Я можу годину-дві доповідати про те, що було зроблено за ці останні 3-5 років. Часу доповідати навіть немає, тому відзвітуюся в газетах, в своїх відеозвітах. І кожен полтавець, і житель Полтавської області, і кожен українець побачить, що нам вдалося зробити, а вдалося зробити дійсно дуже багато», – пообіцяв Каплін наприкінці травня.

Наприкінці минулого року Каплін пообіцяв не допустити підвищення цін на проїзд у Полтаві. У травні депутат заявив, що Полтава залишається єдиним містом, де не піднялася плата за проїзд: тролейбус коштує 2 грн, автобус – 4 грн. Водночас перевізники перестали випускати свій транспорт на маршрути, що призвело до транспортного колапсу. З 11 травня автобуси та маршрутні таксі Полтави припинили роботу, за твердженням Асоціації перевізників області, через брак фінансових можливостей. У результаті в місті працювали лише тролейбуси. За кілька днів комісія міської ради погодилася на підвищення вартості проїзду в міському транспорті, а приватні перевізники пообіцяли припинити страйк. Тож Капліну не вдалося зберегти низькі тарифи.

Юрій Шаповалов виконав 25% обіцянок. Народний депутат подав 48 законопроектів, 79 пропозицій до таблиць поправок і 23 запити. В Раді він майже не виступає – 5 разів із місця й 4 рази з трибуни.

Лише 17% зобов'язань виконав Руслан Богдан. На його рахунку 14 законопроектів, 66 поправок і 9 запитів. За даними письмової реєстрації, Богдан пропустив 219 засідань, а за даними електронної – 50.

Зовсім не напружується Костянтин Жеваго: він за час каденції не реалізував жодної обіцянки. Нардеп подав лише 4 законопроекти, 5 поправок і один запит. За даними письмової реєстрації, Жеваго пропустив 435 пленарних засідань, за даними електронної – 368. Крім того, він жодного разу не виступав у парламенті.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Одеської та Запорізької областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: