Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юлій Іоффе

Читать на русском
Іоффе виконав лише дві обіцянки з 16. За рік йому потрібно встигнути написати й реалізувати програму розвитку транспортної інфраструктури в окрузі, а також створити робочі місця.
Юлій Іоффе

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться вісм списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юлій Іоффе (фракція «Опозиційного блоку»).

Іоффе був народним депутатом усіх скликань Верховної Ради, крім V. Остання його каденція почалася в листопаді 2014 року, коли він пройшов за одномандатним виборчим округом №112 (Рубіжне, Луганська область). За цей час Іоффе дав лише 16 обіцянок, з яких 2 виконав (13%), а 7 – провалив.

Юлій ІоффеНародний депутат України

Йому вдалося виконати передвиборчу обіцянку домогтися реалізації програми децентралізації систем опалення в окрузі. Рік тому Верховна Рада ухвалила проект закону про житлово-комунальні послуги, який дозволяє власникам житла в багатоквартирних будинках за певних умов відключатися від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води. Нардеп підтримав цю законодавчу ініціативу.

Також депутат обіцяв у першу чергу підготувати законодавчу базу для реформування житлово-комунальної сфери. Протягом чотирьох років він не подав жодної ініціативи з цього приводу. Коли Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій, що повернуло ОСББ і ЖБК статус неприбуткових організацій, Юлій Іоффе був відсутній у залі під час голосування.

Не було нардепа й на голосуванні за проект закону про Фонд енергоефективності. Однак, як ми вже зазначили, Іоффе підтримав законопроект про реформу житлово-комунальних послуг.

Не виконав нардеп своє передвиборче запевнення в першу чергу добитися притягнення до відповідальності мародерів і військових злочинців, винних у знищенні людей, аж до міжнародного трибуналу, незважаючи на те, з якого вони боку конфлікту. Три роки тому нардеп не підтримав проект закону про посилення відповідальності за скоєння військових злочинів.

При цьому нардеп так і не подав власних ініціатив або запитів до органів влади для притягнення до відповідальності мародерів і військових злочинців.

Аналогічна ситуація з програмними обіцянками Іоффе домогтися впровадження виборності прокурорів і впровадження виборності суддів.

Депутат не зареєстрував жодного законопроекту на ці теми. Щодо виборності суддів, то Іоффе підтримав зміни до Конституції України щодо правосуддя. Нова редакція закону про судоустрій передбачає масштабну реорганізацію судової системи. Законом передбачене призначення суддів президентом України за поданням Вищої ради правосуддя. Повноваження зі звільнення суддів та їх переведення з одного суду до іншого передаються Вищій раді правосуддя.

Не впорався нардеп з обіцянкою підготувати законопроекти щодо відродження Донбасу, оскільки не подав жодної відповідної ініціативи.

Щодо його запевнення домагатися надання Донбасу спеціального статусу, то в 2015 році він підтримав проект постанови про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування. Однак Іоффе не голосував за проект закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, яким, власне, й запроваджувався особливий статус Донбасу.

Не краще йдуть справи мажорітарника Іоффе в роботі з округом. Він провалив передвиборчу обіцянку домогтися реалізації програми газифікації населених пунктів округу. В НАК «Нафтогаз України» нам повідомили, що протягом 2014-2016 років будівництво об'єктів газопостачання в регіонах України не фінансувалося.

Також нардеп обіцяв виборцям домогтися створення нових робочих місць за рахунок вдосконалення закону про депресивні території. Однак за чотири роки каденції нардеп не подав жодного законопроекту на цю тему.

Юлій ІоффеНародний депутат України
Іоффе пообіцяв підготувати законопроекти щодо відродження ДонбасуСказано 26 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Те ж саме можна сказати й про долю передвиборчої обіцянки Іоффе – домогтися забезпечення державних гарантій першочергового працевлаштування молоді.

До закінчення терміну депутатських повноважень Іоффе потрібно виконати ще 7 обіцянок. Два роки тому нардеп запевнив, що фракція «Опоблоку» домагатиметься ухвалення та фінансування державної програми розвитку вугільної галузі.

«Україна зобов'язана відродити цю галузь, яка є основою енергетичної безпеки країни», – заявив Іоффе.

Протягом двох перших років роботи Верховної Ради VIII скликання «опоблоківці» зареєстрували чотири законодавчі ініціативи про запровадження програми з розвитку вугільної галузі. Станом на 27 серпня 2016 року три з них відхилені, ще один проект постанови очікує розгляду.

Чотири роки чекає своєї реалізації передвиборча обіцянка нардепа підготувати законодавчу базу для забезпечення доступності медичного обслуговування, хоча поки він не подав жодних проектів законів про це.

Те ж саме можна сказати про його запевнення підготувати законодавчу базу для забезпечення доступності житла. Хоча сам нардеп не підготував жодного проекту закону, в березні 2017 року він проголосував за внесення змін до законодавства щодо реалізації державних житлових програм. Ці правки до закону передбачали збільшення державної фінансової допомоги на придбання житла вимушеним переселенцям, АТОвцям і членам сімей загиблих в АТО.

Нічого не зробив нардеп для реалізації обіцяної виборцям програми з розвитку міської інфраструктури й транспорту в окрузі, а також для реалізації програм із соціального захисту населення, спрямованих на зменшення безробіття та створення нових робочих місць.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: