Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Миколаївської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Миколаївської області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

У Миколаївській області 6 депутатів-мажоритарників і лише двоє з них реалізували більш ніж половину обіцянок. Найкращий результат у Андрія Вадатурського, який впорався з 90% обіцянок і жодної не провалив. До тогож він дав і найбільше обіцянок серед своїх колег в області – 48.

Протягом каденції Вадатурський подав 163 законопроекти, 80 поправок та 65 депутатських запитів, 27 разів виступав у парламенті.

Депутату потрібно виконати ще 5 обіцянок, з яких 2 він ще може реалізувати до кінця каденції – проголосувати за зняття депутатської недоторканості в разі, якщо відповідний проект закону винесуть на голосування, й підтримати подання генпрокурора про зняття недоторканості з депутатів, якщо такі також будуть внесені до початку роботи нової Ради.

У листопаді 2017 року нардеп пообіцяв законодавчо підтримати державне підприємство «Антонов»: «Зі свого боку гарантую всіляку законодавчу підтримку українському перевізнику. Михайле Харченку, звертайтеся з пропозиціями щодо поліпшення законодавчого поля».

20 липня 2018 року нардеп зареєстрував проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації та дерегуляції повітряних перевезень і відродження регулярних повітряних, автобусних та водних внутрішніх перевезень.

Олександр Жолобецький виконав 54% обіцянок (із 44). Він подав 61 законопроект, вніс 18 поправок і надіслав 40 депутатських запитів.

Переважна більшість виконаних обіцянок нардепа не належить до його компетенції й стосується благоустрою округу: ремонту шкіл, бібліотек, встановленню дитячих майданчиків чи створенню комп’ютерних класів у школах. Так, у своїй виборчій програмі народний депутат обіцяв відновити освітлення в населених пунктах Жовтневого району й виконав обіцяне на 90%. У травні 2019 року залишалось оновити освітлення в смт Первомайське Вітовського району. Як нам повідомили в нардепа, проекти перебувають у приймальній комісії Миколаївської облдержадміністрації для реалізації за рахунок коштів ДФРР.

Така ж ситуація з дев’ятьма обіцянками, які ще чекають на завершення – всі вони стосуються «вибивання» грошей для округу.

Щодо провалених обіцянок Жолобецького, то серед них є декілька, що стосуються не лише програми – про соціальний автобус в історичній місцевості Тернівка Миколаєва для обслуговування пенсіонерів та пільговиків, але й таких, що безпосередньо стосуються законотворчої діяльності нардепа.

На минулих виборах Жолобецький обіцяв виборцям домагатися поновлення віку виходу на пенсію жінкам у 55 років. Сам депутат протягом чотирьох із половиною років роботи в парламенті не подав жодної законодавчої ініціативи на цю тему.

При цьому він голосував за проект закону щодо підвищення пенсій, який де-юре не підвищує пенсійний вік, однак збільшує показник трудового стажу для виходу на пенсію. До ухвалення законопроекту єдиний вік для чоловіків та жінок становив 60 років, але в деяких випадках українці мали право виходити на пенсію на пільгових умовах.

Із 2018 року пенсія нараховуватиметься громадянам віком від 60 років за наявності стажу від 25 років. Але поступово до 2028 року обов’язковий стаж буде збільшений до 35 років. Наразі люди, які мають 15-25 років трудового стажу, можуть виходити на пенсію в 63 роки. Тим, хто має стаж до 15 років, дозволяється отримувати пенсію після 65 років.

Борис Козир виконав 31% обіцянок, яких загалом дав 29. Він подав 74 законопроекти, 113 поправок та 38 депутатських запитів.

Козир виконав передвиборчу обіцянку домогтися того, щоб кожну територіальну громаду наділити не лише повноваженнями, а також фінансовими ресурсами, достатніми для її розвитку. Депутат підтримав податкову реформу 2014 року та зміни до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин. Ці законопроекти дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україні зі значним розширенням фінансових прав громад. Зокрема, розширена дохідна база місцевих бюджетів, запроваджений розподіл компетенцій, сформований за принципом субсидіарності, збільшується кількість платежів, які залишаються в повному розпорядженні місцевих бюджетів.

Натомість Козир провалив іншу передвиборчу обіцянку зі своєї програми – розробити механізми відкликання народних депутатів України, які не виконують своїх обіцянок, тому що не подав жодної ініціативи з цього приводу.

Олександр Лівік виконав чверть обіцянок, але мусимо підкреслити, що це лише одна обіцянка з 4, які він дав за весь час роботи в парламенті. Суть обіцянки полягала в тому, що депутат не збирався підтримувати закон про мову: «Ви говорили, що ви особисто закон про мову голосувати не будете», – звернувся ведучий телеканалу «112 Україна» до Лівіка. «Я ще три місяці тому говорив, що не буду голосувати», – підтвердив Лівік, а потім так і зробив.

Ще одну обіцянку він провалив – він планував розпочати будівництво двох біогазових установок у Жовтневому та Вознесенському районах Миколаївської області. Депутат переконував, що кожна з таких установок вироблятиме понад 700 тис. куб. м газу, які планується використовувати для опалення шкіл, дитячих садків та інших закладів соціальної сфери, розташованих у цих районах. За його словами, була певна домовленість з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо інвестицій у цей проект. Але минуло два роки, а була запущена лише одна така установка.

Додамо, що Лівік подав 60 законопроектів, лише 15 поправок і 31 депутатський запит. Він лише двічі виступив у Раді з місця, хоча відвідував парламент досить регулярно.

Найбільшу кількість засідань у Раді серед мажоритарників області прогуляв Аркадій Корнацький. За даними письмової реєстрації, його не було в парламенті 286 разів, а електронна реєстрація свідчить про 174 пропуски без поважної причини.

Нардеп виконав 22% обіцянок, подав лише 10 законопроектів, 34 поправки й 8 запитів.

Корнацький не виконав свої передвиборчі обіцянки про те, що в окрузі будуть нові амбулаторії та спортзали. У відповідь на наш запит нардеп повідомив, що для виділення Кабміном коштів із Державного фонду регіонального розвитку направляв звернення, але домовлятися за їх виділення не ходив, тому фінансування надавалося в обмеженому обсязі. Кошти витрачалися, в тому числі, на ремонт шкіл, спортзалів, лікарень. Щодо новостворених амбулаторій за свого сприяння нардеп інформації не надав, тому обіцянку вважаємо невиконаною.

Зазначимо, на фінансування соціальних проектів та на індивідуальну фінансову допомогу (лікування тяжкохворих та онкохворих, у тому числі дітей) щороку витрачаються сотні тисяч гривень власних коштів депутата, його дітей та сімейного підприємства.

Найменше обіцянок виконав Артем Ільюк – лише 12%. Цікаво. Що при цьому депутат прогуляв найменшу кількість засідань (23) і подав найбільше правок (133).

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Полтавської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: