Ще одна країна ЄС заявила про готовність приймати російських ухилянтів від мобілізації

Держсекретар з притулку і міграції Нідерландів Ерік ван дер Бург заявив, що його країна готова приймати росіян, які тікатимуть від мобілізації. За його словами, росіяни, які приїжджають до Нідерландів, щоб уникнути військової служби у власній країні, «точно не будуть» вислані назад.

Про це повідомляють місцеві видання RTL та NRC.

Як зазначається, наприкінці червня Ван дер Бург вирішив, що російським призовникам, які відмовляються воювати в Україні або дезертирують, дозволять залишитися в країні принаймні до кінця 2022 року.

«Росіяни, які приїжджають до Нідерландів, щоб уникнути військової служби у власній країні, «точно не будуть» вислані назад», - заявив Ван дер Бург.

Відповідне рішення дає уряду час оцінити, як вчинити з цією групою. Питання про надання притулку росіянам, які не хочуть воювати, буде вирішуватися в кожному конкретному випадку окремо.

«Ключове питання полягає в тому, що відбувається, коли їх відправили назад: чи приймають їх з розпростертими обіймами, чи їм загрожує небезпека?», – зазначив Ван дер Бург.

При цьому, Служба імміграції та натуралізації Нідерландів поки що не отримала заявок від жодного російського ухилянта. Згідно з даними служби, з початку війни 83 росіянина попросили притулку в Нідерландах. Фонд у справах біженців також повідомив, що не бачить ніякого ефекту від часткової мобілізації, оголошеної на цьому тижні президентом росії, «але це може змінитися на наступному тижні».

Нагадаємо, що сьогодні путін підписав закони про ув'язнення до 10 років за відмову росіян воювати.

У суботу, 24 вересня, у росії поновились акції проти війни в Україні та примусової мобілізації росіян.

Також нагадаємо, що з 12 вересня Євросоюз припинив дію Угоди про спрощення візового режиму з росією. На практиці це означає збільшення візового збору з 35 до 80 євро, збільшення стандартного терміну розгляду заяви на візу з 10 до 15 днів (в окремих випадках – до 45 днів), а також збільшення кількості підтверджуючих документів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО