Мобілізація в росії не вплине на ситуацію на полі бою в найближчому майбутньому – WSJ

Читать на русском
Рішення путіна про мобілізацію в росії – визнання, що війна програна. Мобілізація навряд чи зупинить український наступ чи вплине на ситуацію на полі бою в найближчому майбутньому.

Рішення володимира путіна мобілізувати 300 тисяч резервістів, погроза ядерною зброєю та планом з анексії областей України показують, наскільки погано для росії йде війна. Найближчим часом це навряд чи зупинить український наступ чи вплине на обстановку на полі бою.

Про це пише видання The Wall Street Journal з посиланням на військових та політичних аналітиків.

«Це останній кидок світлошумової гранати. Це свідчить про слабкість», – сказав маршал авіації Королівських ВПС у відставці Едвард Стрінгер.

За його словами, у своєму нинішньому стані російські збройні сили не здатні прийняти, навчити та розгорнути сотні тисяч новобранців. Мобілізовані солдати, хоч і допомагають росії зміцнювати її оборону, вони не є вмотивованими бійцями.

Ескалація війни в Міжнародний день миру: перші оцінки мобілізації путінаЧому путін все-таки зважився на мобілізацію, що вона означає, як відреагували Україна і світ – у матеріалі Слово і діло

«Путін щойно офіційно визнав, що програв спецоперацію. Він завжди виступав проти мобілізації, і той факт, що він був змушений віддати наказ про неї, означає, що його плани зазнали невдачі», — сказав російський опозиційний політик Марат Гельман.

Видання нагадує, що в СРСР існувала система резервних військових об'єктів, резервних навчальних частин, запасів зброї та спорядження для забезпечення можливості мобілізації, але в росії цього мало.

За словами експерта Інституту зовнішньополітичних досліджень Роба Лі, найкращим результатом від недавніх рішень путіна буде заборона на звільнення військових-контрактників та дозвіл на розгортання призовників після анексії окупованих територій.

Колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк також вважає мобілізацію в росії «програшним варіантом»: «Російська федерація не має чим їх озброїти, у неї немає офіцерів, немає техніки».

Він зазначив, що російська армія в Україні виснажена, і з новим призовом ситуація суттєво не зміниться.

Проте, пише видання, розгортання новобранців, хоч би якими погано екіпірованими і ненавченими вони були, може допомогти стабілізувати російські лінії фронту в найближчі місяці, особливо з настанням зими, і ускладнити наступальні операції українських військових.

«У російських збройних силах закінчилися всі, хто був мотивований грошима та ідеями, а також професійні солдати. Це буде не перша армія, що складається з людей, мобілізованих проти їхньої волі. На що вони сподіваються, то це на те, що ці люди боротимуться за власне виживання, відстрілюватимуться, бо в них стріляють, і підкорятимуться своїм командирам, бо інакше вони можуть постати перед військовим трибуналом», – вважає старший науковий співробітник Фонду Карнегі та колишній російський дипломат Олександр Баунов.

У своєму виступі у середу путін також пригрозив ядерною зброєю у відповідь на погрози територіальної цілісності росії. Корі Шейк, директор відділу зовнішньої та оборонної політики аналітичного центру Американського інституту підприємництва вважає, що погроза спрямована на те, щоб зменшити західну підтримку України – і було б помилкою піддатися їй.

Шейк зазначила, що дозвіл путіну використовувати ядерний шантаж для легітимації територіальних завоювань матиме наслідки далеко за межами України: «Це зруйнує європейський порядок безпеки та створить прецедент, який зробить території всіх країн небезпечними».

Нагадаємо, в росії з 21 вересня оголошено мобілізацію. Для відправки на війну в Україну хочуть призвати 300 тисяч резервістів.

У кремлі це рішення виправдовують тим, що росія під час вторгнення в Україну «зіштовхується з військовим потенціалом НАТО та низки інших недружніх країн».

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що заяви кремля не вплинуть на готовність українців виборювати свою свободу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: