Як змінилася новорічна риторика Зеленського через війну: порівнюємо привітання 2022-2023 років

Читать на русском

Привітання Володимира Зеленського з Новим 2023 роком кардинально відрізнялося від його торішнього звернення: замість перерахувань досягнень країни – констатація величезних втрат, болю та впевненість у перемозі України над агресором. Більшість українців, яких опитала компанія Active Group, звернення оцінили на «п'ять із п'яти» та відзначили його емоційність. «Слово і діло» вирішило порівняти, як змінилася новорічна риторика президента порівняно з 2022 роком.

Контент-аналіз новорічних звернень Володимира Зеленського – як змінилася риторика через повномасштабну війну.
Порівняння новорічних звернень ЗеленськогоСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Другий рік поспіль у новорічному привітанні Зеленський найчастіше вживає слово «ми»: в 2022 році займенник пролунав 40 разів, в 2023-му– 33.

«Ми перемогли паніку. Не розбіглися, а зібралися. Ми перемогли сумніви, зневіру, страх. Ми повірили в себе і у свої сили… Ми боремося і боротимемося далі», – заявив Зеленський цієї новорічної ночі.

Слово «наш» Зеленський вжив 33 рази минулого року та 22 – цього. Цього року воно найчастіше звучало у словосполученнях «наші люди», «наші діти», «наші воїни», «наші землі».

«Україна» президент сказав 20 разів у цьому привітанні та 31 раз у минулому, «українці» – 12 та 8 разів відповідно.

В цьому році слово «світ» у привітанні звучало 11 разів. «Це рік, коли Україна змінила світ. А світ відкрив Україну... Світ почув Україну. Європарламент, Бундестаг, парламент Британії, Кнесет, Конгрес США. Світ відчув Україну. Україна у ЗМІ. У серцях людей. У топі пошуку Google. Світ побачив Україну. На головних площах у Торонто, Нью-Йорку, Лондоні, Варшаві, Флоренції, Сіднеї та інших містах», – сказав Зеленський. Торік це слово він використав 8 разів.

В цьому новорічному привітанні набагато частіше звучало слово «перемога» – 9 разів проти 2 минулого року. «Я» Зеленський цього разу говорив рідше – 7 разів проти 11 – і частіше в контексті подяки українцям та воїнам. Слово «люди» в обох зверненнях прозвучало по 7 разів, «діти» – 3 рази у 2023 році та 5 разів у 2022-му, «герої» – 3 та 5 разів відповідно, «життя» – 3 та 6 разів.

Крім того, у цьому новорічному зверненні президент 6 разів сказав «24 лютого»: «24 лютого ми прокинулися. Інші ми. Інший народ. Інші українці. Перші ракети остаточно зруйнували лабіринт ілюзій. Ми побачили, хто є хто. На що здатні друзі, вороги, а головне – на що ми здатні самі», – сказав він.

Також Зеленський 6 разів ужив слово «вороги», по 5 разів – «сила», «повернення», по 4 рази – «Харків», «Херсон», «Сумщина», «воїни», «боротьба», «Європа», по 3 рази – «удари», «Одеса», «окупанти», 2 рази – «росія», «війна», «фронт», «полонені», «друзі», «Київ», «Чернігів», «Миколаїв», «Краматорськ», «Мелітополь», «Дніпро», «Донбас», «Крим».

Нагадаємо, «Слово і діло» проводило контент-аналіз новорічних привітань президента у 2020-му та 2021 році.

Також ми порівнювали промови Володимира Зеленського на День Незалежності України у 2019, 2020 та 2021 роках.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: