Кого Зеленський за час президентства позбавив громадянства України

Читать на русском

Володимир Зеленський днями позбавив громадянства України чотирьох одіозних народних депутатів, підозрюваних у державній зраді – Віктора Медведчука, Рената Кузьміна, Андрія Деркача та Тараса Козака. Ці особи одні з багатьох, хто після початку повномасштабної війни втратив український паспорт. Як пояснив Зеленський, більшість із них мали громадянство іншої країни, зокрема, росії. «Слово і діло» пропонує згадати, кого протягом своєї каденції Зеленський залишив без паспорта із тризубом.

Кого Володимир Зеленський за час каденції позбавив громадянства України – на інфографіці. У списку Коломойський, Медведчук, Рабінович, Корбан та інші.
Кого Зеленський позбавив громадянства УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Насамперед зазначимо, що укази про позбавлення громадянства не публікуються у відкритому доступі через наявність персональної інформації.

У квітні 2021 року Зеленський вирішив позбавити громадянства України одеських бізнесменів, проти яких РНБО ввела санкції як проти контрабандистів – Вадима Альперіна, Араїка Амірханяна та Олександра Єрімчука.

За інформацією ЗМІ, всі троє на той момент вже мали громадянство інших країн: Альперін – Ізраїлю, Амірханян – Вірменії, Єримічук – Румунії.

Альперін оскаржив у суді президентський указ, і у вересні 2022 року Верховний суд підтвердив його правомірність.

Після початку повномасштабної війни Зеленський активно застосовував інструмент позбавлення громадянства.

У липні стало відомо, що президент призупинив дію українського паспорта десятьом особам, серед яких народні депутати Вадим Рабінович (ОПЗЖ) та Ігор Васильковський («Слуга народу»), а також бізнесмени Ігор Коломойський та Геннадій Корбан.

Корбан після указу намагався в'їхати до України, на кордоні у нього забрали паспорт та не пустили до країни. Згодом Зеленський прокоментував позбавлення бізнесмена громадянства: «Жодних спекуляцій немає. Ми на регулярній основі надаємо громадянство нашої держави чи позбавляємо. Це постійний процес, і все відбувається постійно в межах чинного законодавства».

На початку вересня Зеленський повідомив, що позбавив українського громадянства чотирьох контрабандистів, проти яких запроваджено санкції РНБО та які мають паспорти рф та Румунії. Їхні імена невідомі.

Указом від 28 грудня, за інформацією ЗМІ, Зеленський позбавив громадянства 13 представників УПЦ московського патріархату. Серед них – митрополит Тульчинський та Брацлавський Йонафан, якого підозрюють у держзраді та який має російський паспорт.

Також у списку вікарій Тульчинської єпархії єпископ Ладижинський Сергій.

10 січня Зеленський повідомив, що позбавив громадянства Медведчука, Кузьміна, Козака та Деркача. «Якщо народні обранці обирають службу не народу України, а вбивцям, які прийшли в Україну, то й наші дії будуть відповідними. І це не останні подібні рішення», – наголосив він.

Днями, коментуючи останні подібні укази, Зеленський заявив, що завдання влади, щоб «усі люди, які мають подвійне-потрійне громадянство, включно з громадянством росії, які мають політичний чи духовний вплив на нашу державу, мали одне громадянство – рф».

«Нехай із цим громадянством у відповідній державі і живуть. Мені здається, що це абсолютно справедливо», – наголосив він.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, у кого з українських політиків і чиновників знаходили російський паспорт.

Також ми писали, кого з українських чиновників після 24 лютого запідозрили у державній зраді та пособництві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: