Міжнародне визнання: які премії та звання у 2022 році присудили Зеленському та народу України

Читать на русском

В Осло днями вручили Нобелівську премію миру, цього року її поділили між правозахисними організаціями з України, росії та Білорусі. Хоча сам факт такого об'єднання трьох країн є дуже спірним, в історії України це перша Нобелівка. Цього року через початок повномасштабної війни та того, як Україна протистоїть агресору, наш народ і президента, який його представляє, відзначили багатьма нагородами та званнями, пов'язаними із захистом демократичних цінностей. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Які премії, ордени та звання цього року присудили Володимиру Зеленському та українському народу – на інфографіці.
Нагороди Зеленського та народу УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Володимира Зеленського визнано Людиною року за версією австрійського журналу Profil, американського журналу Time та британської газети Financial Times. Остання пояснила свій вибір тим, що Зеленський «став втіленням мужності та стійкості українського народу у його боротьбі проти російської агресії».

Крім того, читали Time обрали українського президента найвпливовішою людиною року. Американське видання Politico назвало Зеленського найвпливовішою людиною в Європі: «Тільки погляньте, як європейські лідери біжать до Києва, щоб сфотографуватися з 44-річним чоловіком у його оливково-зеленій футболці, яка стала культовою. Стоячи поруч із ним, політики прагнуть бути поміченими».

До речі, у рейтингу Politico є і володимир путін з позначкою «невдаха року».

Зеленський очолив список 50 найвпливовіших євреїв світу, складений ізраїльською газетою The Jerusalem Post.

Від Литви президент отримав найвищу нагороду – орден Вітаутаса Великого із золотим ланцюгом. Нагорода була заснована ще 1930 року для литовських та іноземних громадян за особливі заслуги. За словами президента Литви, орден «символізує історичну єдність наших народів, спільну боротьбу та перемоги».

Словаччина нагородила Зеленського премією Олександра Дубчека, Чехія – Орденом Білого Лева (президент Мілош Земан сказав, що хотів так відзначити Зеленського «за його відвагу при обороні Києва перед російською агресією»), Латвія – Орденом Вієстура першого ступеня (за особисту мужність та лідерство у відстоюванні загальних цінностей Європи).

У Великій Британії Зеленського відзначили Премією Вінстона Черчілля за лідерство: у міжнародному товаристві Черчілля сказали, що Зеленський і як британський прем'єр «показує, що тиранія не повинна досягти успіху».

Також президент України отримав Премію Мадлен Олбрайт за демократію, Медаль Свободи від Національного конституційного центру США, Премію Незалежності Нідерландів, Премію за демократію Чарльза Манатта (відзначає видатних людей, які працюють заради свободи та демократії), Премію Бориса Нємцова за сміливість, Премію Інституту лідерства США, Премію Карла Великого, Нагороду за відвагу від Фонду бібліотеки Джо Кеннеді, Медаль Свободи Рональда Рейгана.

Премія Сахарова, яку Європарламент присуджує за досягнення у галузі захисту прав та свобод людини, розвитку демократії та верховенства права, цього року також дісталася народу України та Зеленського.

Від Польщі українці отримали нагороду «Лицар свободи», яку Фонд імені Казимира Пулавського вручає за значний внесок у просування демократії, свободи та рівності у світі.

Народу України також присудили Нагороду за визначне лідерство від The Atlantic Council, Дисидентську правозахисну премію від Меморіального фонду жертв комунізму (США). Український народ став «Героєм року» за версією португальського журналу GQ.

Нагадаємо, з інфографік «Слово і діло» можна дізнатися, хто зі світових лідерів та знаменитостей приїжджав до України за час повномасштабної війни.

Також ми писали, з яких міжнародних організацій та програм вигнали росію після повномасштабного вторгнення в Україну.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: