Україна стала державою року за версією The Economist

Читать на русском
Україна за «героїзм народу та опір агресору» стала державою року за версією британського журналу The Economist.

Україна за «героїзм народу та опір агресору» стала державою року за версією британського журналу The Economist.

Журналісти акцентували на тому, що зазвичай вибір складний, але цього разу він «був очевидний».

«У звичайний час важко вибрати країну року за версією The Economist. Наші журналісти і редактори зазвичай влаштовують дебати, в яких сперечаються щодо півдюжини країн, включених у шорт-лист. Але цього року, вперше відколи ми почали називати країни року в 2013 році, вибір очевидний. Це може бути лише Україна», — зазначив The Economist.

Журналісти виокремили чотири якості українців, які вони продемонстрували цього року під час війни проти рф:

  • Перша – це героїзм. Коли почалося вторгнення, більшість людей думали, що Україну розгромить її набагато більший сусід. Багато хто б зрозумів, якби захисники України втекли. Пан путін очікував, що українська армія не встоїть: його війська прибули в парадній формі, готовій до параду перемоги, але майже без достатньої кількості їжі. Українці стояли і билися. Професори, сантехніки та поп-зірки йшли, щоб вступити в армію. Захищаючись від агресора, який оскаржував право їхньої країни на існування як незалежної держави, українці знайшли нове почуття нації.

  • Вони також проявили винахідливість. Вони помітили слабкі сторони своїх ворогів, підірвали їхні запаси палива та боєприпасів і швидко навчилися використовувати нову зброю, яку постачає Захід. Вони передали повноваження щодо прийняття рішень польовим офіцерам, зробивши їхні підрозділи спритнішими та адаптивнішими, ніж невтомні, ієрархічні росіяни. Вони спритно користувалися допомогою дружніх спецслужб, особливо американських, у той час як їхні вороги билися напівсліпими.

  • Українці також продемонстрували стійкість. Коли вдома немає води, вони розтоплюють сніг. Коли немає електрики, вони знаходять тепло і світло в кафе з дизель-генераторами або сплять в офісах, де працюють, у багатьох з яких зараз є бомбосховища та вода в пляшках. Здається, жахи, яких пан путін завдає їм, не вплинули на їхній моральний дух.

  • І за кількома винятками вони не відповіли військовими злочинами на військові злочини. Російські війська регулярно бомбили мирних жителів, катували полонених і грабували села. Навпаки, російські військовополонені вражені тим, як добре з ними поводяться. Це значною мірою тому, що Україна, як стверджує пан путін, не є нацистською державою, а є демократичною державою, де людські життя мають значення.

  • Протистоявши російському деспоту, українці захистили своїх сусідів. Якби путін завоював Україну, то наступним міг би напасти на Молдову чи Грузію чи загрожувати країнам Балтії. Україна показала, що аутсайдери можуть протистояти хуліганам, навіть величезним. Українці показали, що брехню можна викрити, а терору – протистояти. Їхня боротьба далека від завершення. Але їхній приклад у 2022 році був неперевершеним.

Раніше Time назвав людиною року Зеленського та «дух України».

Крім того, Зеленського названо людиною року за версією британського видання Financial Times.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: