ЗРК Patriot: ефективність системи ППО і чи допоможе вона Україні

Читать на русском
Про те, що таке MIM-104 Patriot, як цей зенітний комплекс може допомогти Україні і які шанси ЗСУ його отримати – в матеріалі Слово і діло
MIM-104 PatriotВікіпедія

Попри те, що Україна вже отримала масу засобів протиповітряної та протиракетної оборони від західних держав – норвезько-американські системи NASAMS, іспанські комплекси ППО Aspide та Hawk, німецькі ЗРК IRIS-T – найбільшим бажанням Збройних сил України все ще залишається отримати комплекси американського виробництва Patriot.

«Слово і lіло» розбиралося в тому, чому Patriot вважається одним з кращих комплексів ППО-ПРО у світі, дарма що це далеко не найновіший зразок, і як отримання цих ЗРК могло б допомогти Україні захищати своє небо.

40 років у строю

Військовий оглядач Денис Попович у коментарі «Слово і діло» нагадав, що Patriot – роками перевірена і випробувана система.

«ЗРК Patriot розроблявся 60 років тому (розробку розпочато у 1963 році – прим. ред.), а на озброєння був прийнятий 40 років тому. В принципі, він ровесник радянським ЗРК С-300 та «Бук», які перебувають на озброєнні Повітряних сил ЗСУ. ЗРК Patriot пройшов обкатку під час ряду військових конфліктів, зокрема під час воєн в Перській затоці - він перебуває на озброєнні багатьох держав, не тільки членів НАТО, але і Саудівської Аравії, Кувейту, Японії, Ізраїлю, Південної Кореї. Тобто, це випробувана в боях система» – нагадав він.

І дійсно, MIM-104 Patriot виробництва компанії Raytheon був прийнятий на озброєння армії США в далекому 1982 році. Станом на сьогодні на озброєнні країн-операторів Patriot знаходиться модернізована версія комплексу, 2001 року – MIM-104 Patriot PAC-3 (Hit-to-kill, «одна ракета – одна ціль»). Вона дозволяє найбільш ефективно вражати саме балістичні ракети.

«Все, крім…»: яку військову допомогу досі відмовляється надавати Україні ЗахідСоюзники все ще відмовляються надавати Україні західні танки та винищувачі, а також інше озброєння. Докладніше – на інфографіці.

Основне завдання цього зенітно-ракетного комплексу – всебічне прикриття великих адміністративно-промислових центрів, військово-морських та військово-повітряних баз від усіх існуючих засобів повітряного нападу в умовах сильної електронної протидії супротивника. MIM-104 Patriot може одночасно виявляти та розпізнавати понад 100 повітряних цілей, безперервно супроводжувати вісім з них, здійснювати підготовку вихідних даних для стрільби, пуск і наведення до трьох ракет на кожну ціль.

Батарея Patriot включає чотири пускові установки. ПУ батареї можуть вести вогонь трьома типами ракет – MIM-104A для перехоплення аеродинамічних цілей (ППО), MIM-104B з функцією пасивного наведення на постановники перешкод або наземні радари (протирадарні ракети) і власне MIM-104C/D/E – ракети для перехоплення балістичних цілей. Максимальна висота ураження цілі - 24,2 км, дальність в залежності від типу ракети становить 50-160 км.

Вартість одного пострілу може становити до трьох млн доларів США.

Чи може Україна отримати Patriot

Україна ще до війни порушувала питання щодо надання їй комплексів Patriot – ці системи Київ просив передати йому, починаючи ще з 2015 року. У 2018 році п'ятий президент України Петро Порошенко говорив про плани України купити як мінімум три комплекси – кожен з них повинен був обійтися в 750 млн доларів.

Плани отримати Patriot озвучувалися в Офісі президента Володимира Зеленського у 2021 році – зокрема, про це говорив глава ОПУ Андрій Єрмак – і в Міністерстві оборони за рік до початку війни. А у 2022 році через повномасштабне вторгнення рф в Україну тема посилення української ППО стала особливо гострою – російські терористичні ракетні атаки загрожують не лише українській території, а й сусіднім європейським країнам.

Щоправда, схоже, що західні країни поки що не дуже-то готові передавати Україні цей комплекс.

Так, після інциденту з падінням ракети в Польщі Німеччина запропонувала Варшаві передати полякам кілька комплексів Patriot. У відповідь поляки запропонували Німеччині передати ці системи ППО Україні. Очікувано, що Німеччина майже відразу ж відмовилася, спробувавши виправдатися тим, що ці системи нібито є частиною ППО НАТО і не можуть бути передані Україні. Такий крок Німеччини викликав публічний прояв розчарованості з боку Польщі та України, а також виразно помітне зітхання полегшення з москви – до цього ручний клоун російського диктатора володимира путіна, Дмитро Медведєв, заявляв, що розміщені в Україні Patriot нібито стануть «законною ціллю» для атак російських терористів.

Втім, Київ продовжує вести переговори з Берліном щодо передачі цих систем. А США, хоч і не готові постачати Україну власними Patriot, допомагатимуть посиленню української ППО всіма можливими шляхами.

Системи протиповітряної оборони IRIS-T та NASAMS: чим відрізняютьсяЩо спільного та чим відрізняються системи протиповітряної оборони IRIS-T та NASAMS – на інфографіці.

Більш того, зараз, згідно зі словами генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга, країни НАТО на саміті Альянсу в Бухаресті провели дискусію щодо можливості постачання Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot. І хоча зараз НАТО приділяє першочергову увагу постачанню боєприпасів і запчастин для сучасних систем повітряної оборони, які Україна вже отримала, не виключено, що комплекси Україні рано чи пізно нададуть. Тим більше, що в тій же Польщі впевнені – українські військовослужбовці здатні швидко освоїти Patriot.

Звичайно, цей комплекс не найновіший, все-таки 40 років, проте, аналогів йому у світі досить небагато. Patriot не просто комплекс ППО, в першу чергу, це протиракетний комплекс – тобто, він дозволяє перехоплювати балістичні ракети. Це важливий момент, враховуючи, що росія бажає отримати балістичні ракети з Ірану – ці ракети мають дальність в 300 та 700 км, а також рухаються по балістичній траєкторії, що робить дуже складним завданням їхнє перехоплення звичайними засобами ППО.

«Проти балістичних ракет, на жаль, немає у нас ефективного захисту. Це балістика, вона летить фактично з космосу, летить на величезній швидкості вниз. Збивати їх фактично нереально, але протидіяти можна» – прокоментував на одному з брифінгів ситуацію речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Але і без іранських подарунків у росіян все ще залишається невелика кількість оперативно-тактичних балістичних ракет, які складно збивати звичайними засобами ППО. Наприклад, той же оперативно-тактичний ракетний комплекс «Іскандер», навіть за тієї умови, що запаси ракет до нього у рф виснажені, все одно становить велику загрозу для України.

Денис Попович зазначив, що поки що не бачить перспективи отримання Україною цих систем. Як мінімум, далі розмов це навряд чи зайде.

«Очевидно з цього приводу стоїть якийсь політичний або психологічний блок, походження якого незрозуміле» – зазначив він.

Втім, можливо, що справа не стільки в бажанні або небажанні західних держав передавати Україні, скільки в часі та складнощах з функціонуванням.

Українська система ППО зараз побудована переважно на радянських зразках техніки з рідкісними вкрапленнями західних систем. Їхня інтеграція в загальну систему повітряної оборони – процес дуже нелегкий. І Patriot в цьому плані куди як більш вимоглива система – наприклад, цей ЗРК потребує супутникового супроводу для своєї роботи. Інтегрувати його в українську систему ППО буде на порядок складніше, ніж інші західні системи.

Крім того, питання впирається у час та ціну. Так, військові ЗСУ здатні швидко освоїти ЗРК, але навіть при самому прискореному навчанні їм знадобиться до півроку, щоб освоїти абсолютно нову для себе техніку.

А враховуючи вже згадані складнощі з інтеграцією цих ЗРК в єдину систему ППО України, стає питання про заміну взагалі всіх подібних їм систем (С-300 та інші) на Patriot. Однак у країни, яка веде важку війну, немає можливості, часу і коштів оперативно провести таку заміну; так, навіть знаючи, що батарея з чотирьох ПУ перекриває досить велику ділянку території, Україні буде потрібно не менше 30 комплексів, щоб повністю «перекрити» небо над усією країною.

Є також фінансові та логістичні моменти. Так, згідно з відкритими даними, вартість дев'яти батарей Patriot по 4 ПУ в кожній досягне близько дев'яти мільярдів доларів. Україні, звичайно, досить меншої кількості, але тут в справу вступає момент логістики – на виготовлення нових комплексів потрібен час, США не передадуть Україні власні Patriot, інші країни також не висловлюють особливого бажання, тоді як ППО потрібно Україні, що називається, вчора.

Тому, судячи з усього, Patriot Україна все ж отримає, але вже після війни. А на даному етапі Україні доведеться шукати заміну американським комплексам.

На думку Поповича, у якості заміни, зокрема, може послужити той же європейський ЗРК SAMP-T. він куди простіше і дешевше, ніж Patriot і, що важливо, його вже пропонувала передати Італія.

«Це також може збити балістичні цілі. Можливість його появи в розпорядженні ЗСУ бачиться куди більш реальною» – зазначив Попович.

Антон Корж, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: