«Все, крім…»: яку військову допомогу досі відмовляється надавати Україні Захід

Читать на русском

З початком повномасштабної війни, як сказав міністр закордонних справ, Україна одне за іншим зняла обмеження щодо надання військової допомоги Заходом. Якщо раніше були труднощі з передачею деякого оборонного озброєння, то зараз немає проблем із наступальним. Незважаючи на такий тектонічний зсув у питанні, деякі «табу» у постачанні допомоги залишилися. В основному це винищувачі, танки та ракети великої дальності. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Союзники все ще відмовляються надавати Україні західні танки та винищувачі, а також інше озброєння. Докладніше – на інфографіці.
Зброя, яку не хочуть надавати Україні союзникиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Ще на початку війни Україна говорила, що їй потрібні американські винищувачі четвертого (F-14 Tomcat, F-15 Eagle та F-16 Fighting Falcon) та п'ятого покоління (F-22 Raptor, F-35 Lightning II).

Передачу Україні винищувачів четвертого покоління США обговорюють, але у Пентагоні заявили, що на це піде «кілька років» – тому поки що вони зосередяться на наданні більш актуальної допомоги.

Крім того, як пояснювали у ЗСУ, перед отриманням винищувачів типу F-16 потрібно налагодити необхідну під літаки інфраструктуру, інженерію та підготувати пілотів. «Це зокрема створення засобів управління, засобів зв'язку та головне – адаптація злітно-посадкової смуги. Замість бетонного покриття, що є у нас, потрібно прокласти штучне. В умовах бойових дій це важко робити. Однак це не буде проблемою, і вже є певні рішення міністерств щодо удосконалення нашої інфраструктури під західну техніку», – сказав в інтерв'ю речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Словаччина, яка нам передає МіГ-29, чекала на тих F-16 майже 6 років. Держави стоять у черзі, щоб отримати ці винищувачі», – додав він.

Також США поки що не передають Україні ракети PrSM для HIMARS, які можуть вражати цілі на відстані понад 310 кілометрів.

Ще Україні потрібні далекобійні ракети ATACMS: як писали ЗМІ, в адміністрації Байдена вважають, що їхнє надання «може призвести до ескалації», оскільки вони дістають цілей на території росії.

Білий дім поки що вирішив обійтися наданням Україні системи протиповітряної оборони NASAMS, передачу більш ефективної ППО Patriot поки не обговорюють.

Цього тижня видання WSJ писало, що адміністрація Байдена не хоче надати Україні сучасні безпілотники Gray Eagle MQ-1C. У цьому випадку США також вважають, що це може «привести до ескалації і подати сигнал, що США надають зброю, яка може бути націлена на позиції на території рф».

Ще одна причина – у США переймаються тим, що на полі бою можуть бути вкрадені технології безпілотників. До речі, пізніше з'явилася інформація, що Штати все ж таки можуть передати Україні ці дрони, але модифіковані.

Ще одне табу у питанні військової допомоги – західні танки: Україну цікавлять американські M-1 Abrams та німецькі Leopard 2. США не поспішають їх давати, пояснюючи це проблемами з логістикою та навчанням, а Німеччина не хоче бути першою у цьому питанні.

Цілу низку систем ППО міг б надати Україні Ізраїль – Iron Beam, Iron Dome, Barak-8, David's Sling, Arrow Interceptor. Але влада відмовляє Києву у військовій допомозі.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, чим взагалі Ізраїль допоміг нам під час повномасштабної війни.

Також ми писали, які системи ППО обіцяли надати Україні союзники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: