Переговори з путіним неможливі: як змінювалася позиція Зеленського

Читать на русском

Володимир путін перетнув останню «червону лінію», за якою переговори стали неможливими – оголосив про анексію окупованих Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. У п'ятницю Володимир Зеленський заявив, що Україна, як і раніше, готова до діалогу з росією на справедливих умовах, але вже з іншим президентом – з путіним ні про що домовитися не можна. Це рішення президент закріпив своїм указом. При цьому протягом усього президентського терміну, зокрема й на початку повномасштабної війни, Зеленський висловлював готовність до прямих переговорів з путіним і закликав його до цього. «Слово і діло» відстежило, як змінювалася риторика українського лідера.

Інфографіка – позиція Володимира Зеленського щодо переговорів з путіним пройшла еволюцію від переконання в необхідності діалогу до констатації, що з чинним президентом рф говорити нема про що.
Переговори Зеленського та путінаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Готовність провести прямі переговори з володимиром путіним Зеленський озвучив ще як кандидат у президенти. У квітні 2019 року в одному з інтерв'ю він заявив, що з росією «треба розмовляти» – потрібний дипломатичний формат у присутності представників Заходу.

«Всі розуміють, що зараз головне завдання – не просто зупинити війну, а зробити перші кроки – припинити стріляти. Для цього є Мінські угоди, потрібно продовжувати мінський процес. Але всі згодні – цей «мінський формат» слід реформувати», – сказав.

Після обрання Зеленський підтвердив свою позицію. У липні 2019-го у відеозверненні він сказав, що готовий до прямої розмови з путіним за участю світових лідерів у Мінську. «Хочу звернутися до президента росії володимира путіна. Потрібно поговорити? Потрібно. Давайте. Обговоримо, чий Крим та кого там немає на Донбасі… Компанію для розмови пропоную таку: я, ви, президент США Дональд Трамп, прем'єр Великої Британії Тереза Мей, канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон. Місце? Думаю, Олександр Григорович Лукашенко із задоволенням прийме нас із вами у Мінську», – Зеленський безпосередньо звертався до путіна.

Путін може запропонувати Україні мирні переговори у листопаді – британський експертЯкщо Захід демонструватиме єдність у питанні України, а росія не зможе змінити хід битви за Херсон, путіну рано чи пізно доведеться домовлятися. Приблизно в листопаді він може запропонувати мирні переговори Україні, вважає експерт.

Через три дні після звернення відбулася перша телефонна розмова Зеленського та путіна: 11 липня 2019-го президенти обговорили обмін полоненими.

А наприкінці 2019 року вперше за кілька років пройшов саміт «нормандської четвірки», в рамках якого Зеленський і путін поговорили віч-на-віч цілих 15 хвилин. Рішення того саміту так і не були виконані росією, і зібратися на нову зустріч у кремлі систематично відмовлялися.

У лютому 2020 року Зеленський ділився своїми враженнями від зустрічі з російським президентом: йому здалося, що путін «розуміє, що треба закінчити цю війну».

Але ні нових переговорів із путіним, ні «уточнення» Мінських угод не відбулося, натомість навесні минулого року відбулося чергове загострення ситуації на Донбасі – росія під приводом навчань стягнула до кордонів України велику кількість військ. 20 квітня Зеленський запропонував путіну зустрітися у зоні бойових дій на сході: «Я щомісяця там буваю. Пане путін! Я готовий піти ще далі і запропонувати вам зустрітися у будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна».

Путін запропонував Зеленському говорити з ватажками «ДНР» та «ЛНР», а для переговорів приїхати до Москви.

Зеленський, зрозуміло, пропозицію приїхати до Москви не прийняв, але йому здавалося, що «все йде до того, що зустріч відбудеться». Тоді він доручив Андрію Єрмаку її організувати. З цього теж нічого не вийшло.

Наприкінці 2021 року президент підтвердив, що Україна не зможе зупинити війну та повернути Донбас без прямого діалогу з росією.

Після початку повномасштабної війни Зеленський неодноразово закликав путіна сісти за стіл переговорів. «Хочу ще раз звернутись до президента російської федерації. На всій території України тривають бої. Давайте сідати за стіл переговорів. Щоб зупинити загибель людей», – сказав він на другий день вторгнення.

Емоційніше глава держави звернувся до путіна 3 березня: «Що ти хочеш від нас? Іди з нашої землі. Не хочеш зараз йти, сядь за стіл переговорів. Я вільний. Сядь зі мною, тільки не за 30 метрів, як з Макроном, Шольцем. Я сусід, мене не треба за 30 метрів тримати, я не кусаюся, я нормальний мужик. Сядь зі мною, поговори, чого ти боїшся? Ми нікому не погрожуємо, ми не терористи».

Путін заявив, що готовий до переговорів із Україною, але є нюансПутін заявив, що росія готова до переговорів з Україною, але не збирається обговорювати статус окупованих територій.

Наприкінці травня після зустрічі українських та російських делегацій на різних рівнях Зеленський констатував, що розмовляти про припинення війни потрібно особисто з путіним – у росії, крім нього, ніхто нічого не вирішує.

Ще влітку президент був готовий до переговорів, якщо на них обговорюватиметься завершення війни та вихід окупантів із території України. «У мене немає великих бажань зустрічатись з президентом російської федерації… У будь-який момент до такого формату я особисто готовий. Але я вважаю, що щоденно наше суспільство і підтримка в нашому суспільстві у форматі будь-якого діалогу сильно зменшується. Ніхто не хоче говорити з Росією по одній причині. Вони нас вбивали, нас окуповували, тому віри нема. Але, я вважаю, що б як не було складно, треба використовувати всі можливості», – казав він. У кремлі під різними приводами від переговорів ухилялися.

Восени практично всі шанси на переговори росія вичерпала. На початку вересня Зеленський заявив, що не буде говорити з тим, хто ставить ультиматуми, а росія не може говорити конструктивно.

27 вересня Зеленський попередив росію, що анексія нових територій закриє будь-яку можливість переговорів. Свого слова президент дотримав, оголосивши 30 вересня: «Україна була і залишається лідером із переговорних зусиль. Саме наша держава завжди пропонувала росії домовитися про співіснування на рівних, чесних, гідних та справедливих умовах. Очевидно, що із цим російським президентом це неможливо. Він не знає, що таке гідність та чесність. Тому ми готові до діалогу з росією, але вже з іншим президентом росії».

Пізніше це рішення РНБО було закріплено указом.

«Наразі чекатимемо або зміни позицій нинішнього президента, або вже дочекаємося майбутнього президента України, який змінить свої позиції на користь українського народу», – відреагували у кремлі.

Нагадаємо, у матеріалі «Слово і діло» можна прочитати, які обіцянки президент Зеленський дав упродовж сьомого місяця війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: