Постачальник дронів для росії з посольством у Києві: як розвивалися дипвідносини України та Ірану

Читать на русском

На фоні невблаганного скорочення запасів високоточних ракет росія закупила в Ірану близько тисячі дронів-камікадзе. Вже майже місяць окупанти тероризують мирні міста, запускаючи безпілотники десятками. Іран весь цей час заперечує факт продажу дронів рф, стверджуючи, що ці дані поширюють «західні джерела», а Тегеран, мовляв, «підтримує територіальну цілісність» України. Водночас, за інформацією ЗМІ, Іран погодився передати росії ще й балістичні ракети. Відносини України та Ірану ще до повномасштабної війни з росією були досить складними через катастрофу літака МАУ на початку 2020 року. Як вони розвивалися, розібралося «Слово і діло».

Старт дипломатичних відносин України та Ірану було дано у січні 1992 року після підписання відповідного протоколу. Того ж року розпочалася діяльність посольств обох країн.

У квітні 1992-го тодішній президент України Леонід Кравчук здійснив візит до Ірану. Він та президент Ірану Акбар Хашемі-Рафсанджані підписали Декларацію про принципи дружби, в якій було зазначено, що Україна та Іран розвиватиме свої відносини як дружні та рівні партнери, а також керуватимуться принципами поваги до суверенітету обох країн.

В 1996 році відбулося перше засідання Міжурядової українсько-іранської комісії з економічного та торговельного співробітництва. Засідання комісії відбувалися також у 2000, 2002, 2004 та 2016 роках.

В 2001 році до Ірану приїжджали тодішній прем'єр-міністр України Віктор Ющенко та голова Верховної ради Іван Плющ. А в Україну в 2002 році приїжджав президент Ірану Мохаммада Хатамі.

Між 2005 та 2013 роками у відносинах України та Ірану не було контактів на найвищому рівні, але на рівні міністрів відносини підтримувалися.

В 2013 році українська делегація приїжджала до Ірану на інавгурацію президента Хасана Рухані. А в 2016-му після 11-річної перерви зустрілася спільна комісія з економічного та торговельного співробітництва.

Новий, вже сумний, розділ у відносинах України та Ірану розпочався у січні 2020 року. Рано вранці 8 січня літак МАУ вилетів з аеропорту Тегерана в Києві і за кілька хвилин після зльоту зник з радарів. Як стало остаточно відомо через кілька днів, Boeing 737 був збитий ракетою, яку випустили військові з Корпусу вартових Ісламської революції. Загинули 167 пасажирів та 9 членів екіпажу.

Системи протиповітряної оборони IRIS-T та NASAMS: чим відрізняютьсяЩо спільного та чим відрізняються системи протиповітряної оборони IRIS-T та NASAMS – на інфографіці.

З того часу Україна та Ірану проводили переговори, пов'язані з розслідуванням катастрофи та питаннями компенсації сім'ям. Результативними ці переговори не можна назвати.

У серпні 2022-го ЗМІ повідомили, що Іран поставив росії близько тисячі дронів-камікадзе Shahed. Підтвердження цьому з'явилося у вересні, коли ЗСУ вперше збили іранський безпілотник у районі Куп'янська Харківської області.

Влада Ірану з того часу заперечує військову допомогу росії. 23 вересня Україна вирішила позбавити посла Ірану акредитації (це означає, що він не може виконувати свої обов'язки та має повернутися до Тегерану), а також скоротити кількість дипломатичного персоналу посольства.

У відповідь в Ірані заявили, що жалкують про таке рішення та порадили Україні «утриматися від впливу третіх сторін, які прагнуть зруйнувати відносини між двома країнами».

Росія ж продовжує атакувати українські міста іранськими безпілотниками. Зокрема, лише сьогодні по Києву було запущено 28 дронів. Після цієї атаки в Тегерані знову заявили, що вони «ні до чого» і не «надавали зброю жодній із сторін».

Тим часом, видання The Washington Post з посиланням на джерела повідомило, що Іран погодився передати росії ракети класу «земля-земля». За даними розвідки, Іран уже готує першу партію балістичних ракет малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar, здатних вражати цілі на відстані 300 та 70 кілометрів.

Нагадаємо, в Євросоюзі заявили, що проти Ірану можуть ввести санкції, якщо буде доведено його причетність до війни росії проти України.

За словами аналітиків, дрони-камікадзе не вплинуть на хід війни. Їх можна застосовувати для атак на мирні міста, але вони не створюють такого ефекту, як американські системи HIMARS.

Раніше військовий аналітик розповів «Слово і діло», чим можна збивати іранські безпілотники Shahed-136.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: