«Клуб підтримки» росії: які країни Генасамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюцій

Читать на русском

Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка засуджує спроби росії анексувати ще чотири області України. Документ підтримали 143 країни, 35 – утрималися. Проти резолюції, окрім самої росії, проголосували ще чотири держави з її постійного «клубу підтримки» – Білорусь, КНДР, Нікарагуа та Сирія. Примітно, що порівняно з голосуванням, яке відбулося після анексії Криму, підтримка України в Генасамблеї збільшилася, тоді як агресор втратив частину союзників. «Слово і діло» розібралося, які країни голосують проти України.

Які країни Генеральної асамблеї ООН голосують проти резолюцій, які засуджують дії росії в Україні – на інфографіці. Крім самої рф, постійно це роблять Білорусь, Північна Корея, Сирія.
Голосування в Генасамблеї ООН щодо УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Після анексії Криму у 2014 році Генасамблея ухвалила резолюцію, яка підтвердила суверенітет та територіальну цілісність України, закликала до мирного врегулювання ситуації, не визнала проведений у Криму псевдореферендум та закликала не визнавати півострів частиною росії.

Резолюцію тоді підтримали 100 країн, утрималися – 58, не голосували – 24. Проти резолюції, а отже, фактично на підтримку анексії, висловилися 11 країн – Білорусь, Болівія, Венесуела, Вірменія, Зімбабве, Куба, Нікарагуа, Північна Корея, росія, Сирія та Судан.

Об'ємний документ на підтримку України Генасамблея ухвалила 2 березня 2022 року після початку повномасштабної війни.

Окрім стандартної підтримки територіальної цілісності України, ООН закликала росію припинити агресію та вивести війська, дотримуватися Мінських угод та працювати в Нормандському форматі та ТКГ, дотримуватись принципів Статуту ООН та Декларації про дружні стосунки. Також ООН висловила жаль з приводу участі Білорусі в агресії та засудила порушення міжнародного гуманітарного права.

Резолюцію підтримала 141 країна, при цьому поменшало тих, хто утримався – 35, а підтримка дій росії скоротилася до п'яти країн.

Проти резолюції проголосували, крім рф, Білорусь, Еритрея, Північна Корея та Сирія.

Болівія, Зімбабве, Куба, Нікарагуа, Судан та Вірменія, які у 2014 році голосували проти резолюції щодо анексії Криму, цього разу утрималися. Андорра, Антигуа та Барбуда, Аргентина, Афганістан, Ботсвана, Бразилія, Бруней, Габон, Гамбія, Гаяна, Джибуті, Домініка, Еквадор, Єгипет, Замбія, Камбоджа, Кенія, Коморські острови, Лесото, Мавританія, М'янма, Науру, Непал, Парагвай, Руанда, Сан-Томе та Прінсіпі, Сент-Вінсент та Гренадини, Сент-Кітс та Невіс, Сент-Люсія, Суринам, Уругвай, Фіджі та Ямайка, які у 2014-му зайняли нейтральну позицію, після початку повномасштабної агресії засудили росію.

12 жовтня Генасамблея схвалила резолюцію, яка засудила псевдореферендуми на окупованих територіях України та не визнала спроби анексії Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Росію знову закликали вивести свої війська з України.

Підтримка України за підсумками голосування зросла до 143 країн, 35 країн утрималися, 10 були відсутні.

Проти резолюції, окрім росії, голосували ті самі Білорусь, Нікарагуа, Північна Корея та Сирія.

При цьому порівняно з березнем росія втратила підтримку Еритреї – цього разу країна утрималася.

Деякі країни, які ще у березні були нейтральними – Ангола, Бангладеш, Ірак, Мадагаскар, Сенегал – підтримали вчора проукраїнську резолюцію.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, які санкції проти росії Євросоюз ввів з початку повномасштабної війни.

Також ми писали, як країни-члени НАТО відреагували на заявку України на вступ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: