Ядерний терор: як часто росія обстрілює Запорізьку АЕС

Читать на русском

За тиждень після повномасштабного вторгнення в Україну російські війська захопили найбільшу в Європі атомну електростанцію – в Енергодарі Запорізької області. З того часу вже понад сім місяців росіяни використовують Запорізьку АЕС як інструмент шантажу всього світу: вони регулярно обстрілюють її, що загрожує страшною катастрофою, тримають на станції військову техніку, викрадають та катують персонал. Частота обстрілів ЗАЕС – на інфографіці «Слово і діло».

Росія поставила світ на межу ще однієї ядерної катастрофи вже у ніч захоплення Запорізької АЕС. Тоді окупанти обстріляли станцію, внаслідок чого виникла пожежа у навчально-тренувальному корпусі. Загасити пожежу рятувальникам вдалося лише вранці.

16 березня внаслідок обстрілу окупантів було пошкоджено лінію електропередач АЕС. 28 квітня Запорізьку АЕС було переведено на забезпечення лише живлення власних потреб через пошкодження високовольтної лінії.

Потім протягом кількох місяців росіяни розміщували на станції військову техніку, надходили повідомлення про підготовку можливих провокацій.

На початку серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що станція в Енергодарі повністю вийшла з-під контролю організації: АЕС фактично знаходиться в зоні активних бойових дій, постачання обладнання туди перервано, а той факт, що станція контролюється рф, але на ній працює український персонал, призводить до насильства.

З того часу росія почала обстрілювати АЕС чи не щодня. 5 серпня окупанти обстріляли станцію тричі, зокрема, влучили у високовольтну лінію зв'язку – через її пошкодження на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист і включилися дизель-генератори. Того ж дня кілька прильотів було зафіксовано на майданчик станції. Внаслідок обстрілу серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. В Енергоатомі навіть заявляли про ризик викиду радіації.

Обстріли повторилися 6, 11, 13 та 20 серпня. А 25 серпня Запорізька АЕС уперше в історії була повністю відключена від енергомережі. Підключити її вдалося наступного дня.

Вдесятеро гірше, ніж ЧАЕС: експерти оцінили наслідки можливої аварії на Запорізькій АЕСУ разі можливої аварії на Запорізькій АЕС потенційна зона відчуження становитиме понад 30 тисяч квадратних кілометрів – понад десять чорнобильських зон. Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. Наслідки відчують й інші країни.

З 26 по 28 вересня росія обстрілювала АЕС щодня. 1 вересня на станцію, незважаючи на перепони окупантів, змогла потрапити місія МАГАТЕ. Фахівці пробули там кілька днів, але, за словами співробітників станції, спілкувалися з ними і пересувалися виключно у присутності озброєних окупантів та співробітників Росатому.

6 вересня МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками візиту на станцію, в якому запропонувало встановити навколо неї «зону безпеки».

Росіяни обстрілювали Запорізьку АЕС і під час візиту експертів і після того, як більшість членів місії залишили Енергодар.

15 вересня МАГАТЕ ухвалило резолюцію, в якій зажадало від росії вивести війська із Запорізької АЕС та припинити обстріл станції. Документ підтримали 26 країн, утрималися Єгипет, Південна Африка, Сенегал, Бурунді, В'єтнам, Індія та Пакистан, проти голосували росія та Індія.

Очікувано, резолюція не вплинула на дії росії: окупанти обстрілювали станцію 21, 26, 27 вересня, 8, 12 і 17 жовтня.

Крім того, 1 жовтня окупанти затримали генерального директора АЕС Ігоря Мурашова. Його відпустили за два дні, Мурашов виїхав на підконтрольну Україні територію. А 11 жовтня було викрадено заступника гендиректора Валерія Мартинюка: в Енергоатомі припускають, що до нього застосовуються тортури. Його вже теж звільнили

Нагадаємо, 5 жовтня володимир путін підписав указ про «передачу» Запорізької АЕС під контроль росії.

Міністерство закордонних справ України засудило «указ» путіна та назвало його незаконним.

Раніше експерти оцінили наслідки можливої аварії на Запорізькій АЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: